Nejodvážnější voják druhé světové války: Měřil 165 cm, sotva mu rašil knírek a ženy ho milovaly

Nejodvážnější voják druhé světové války: Měřil 165 cm, sotva mu rašil knírek a ženy ho milovaly
Zdroj: Archiv
Audie Murphy (1925 – 1971) byl americký voják, herec a hudební skladatel. Během druhé světové války nasbíral 33 vyznamenání a v bojích zabil kolem 250 nepřátelských vojáků. Bývá označován za nejodvážnějšího vojáka celého konfliktu.Když byl v červnu 1945 vyobrazen na titulní straně obrazového týdeníku Life, stal se okamžitě celonárodní celebritou.Popularity Audieho Murphyho využil Hollywood a během následujících dvaceti let mu nabídl roli ve 44 filmech, často westernech.Audie Murphy byl coby herec známý dobrou a milou povahou - i přes deprese a posttraumatickou stresovou poruchu.+ 1 fotka+ 2 fotky

Vypadal jako nevinný klučina, sotva mu rašil knírek pod nosem a postavou připomínal spíše skřítka. Přesto je Audie Murphy označován za nejodvážnějšího vojáka druhé světové války. Z bojišť se dostal až do Hollywoodu.

Karel Kleban
Karel Kleban 20. 08. 2019 18:00

Američan Audie Murphy (20. června 1925 – 28. května 1971), nejvyznamenávanější a nejodvážnější voják druhé světové války, byl subtilní postavy, měřil 165 cm a v době kapitulace Třetí říše mu nebylo ani 21 let. Přesto nasbíral 33 vyznamenání, a to nejen ve Spojených státech, ale i ve Francii a Belgii. V bojích zabil kolem 250 nepřátelských vojáků. Přesto na počátku jeho vojenské kariéry vypadalo vše trochu jinak – byl odmítnut pro nízký věk a slabou tělesnou konstituci.

Upravil si datum narození

Nakonec se mu díky menší úpravě data narození podařilo jeden z těchto hendikepů smazat. Druhý pak díky nouzi o brance v očích nadřízených odstranil svým zápalem. Příběh hrdiny však ještě chvíli pokračoval jako parodie - nejdříve se měl vylodit v Tunisku, ale když tam s jednotkou dorazil, válka v Africe byla u konce.

Tak se tedy zúčastnil vylodění na Sicílii, kterou však Italové místo obrany ve zmatku vyklidili. Murphy poté onemocněl malárií a na boje s Němci, kteří kladli o dost tvrdší odpor než Italové, se díval z okolních vinic s hrozny v ruce při plnění úkolu „chránit kulometné hnízdo na kopci nad Messinou“. Během dne D se pak neúčastnil operace Overlord na jatkách Normandie, nýbrž v jižní Francii, která nebyla opevněná a prakticky ani příliš hlídaná.

Pak nastal zlom

A jak už to tak většinou bývá, odehrál se v jediném okamžiku, když mu přímo před očima zabili texaského kamaráda Lattie Tiptona. Od té doby byl Audie Murphy jako vyměněný, což vyvrcholilo 26. ledna 1945 v Alsasku, kde jeho četa očekávala útok pěchoty a tanků. Spojenci své tanky použít nemohli, protože nedokázali přejet přes zničený most na řece Ill. Murphy svoji četu poslal zpět do připravených zákopů, vlezl si do zničeného stíhače tanků a čekal na Němce sám.

Po chvíli dorazily dvě roty pěchoty o síle 300 mužů a šest obávaných stíhačů tanků Jagdpanther. Audie na ně začal bezhlavě pálit, zatímco ve druhé ruce držel polní telefon a hlásil souřadnice dělostřelcům... Tváří v tvář sám proti třem stovkám nepřátel zabil přes čtyřicet Němců, ostatní dokonala dělostřelecká palba a stíhačky, které zahnaly zbytek nepřátel na ústup.

Tragická smrt

Konec války jej již zastihl v hodnosti poručíka a po kapitulaci Japonska byl z armády v září 1945 propuštěn. Už v červnu 1945 byl ale coby americký hrdina zobrazen na titulní straně obrazového týdeníku Life. Okamžitě se stal celebritou, ženy mu posílaly milostné dopisy s návrhy k sňatku. Jeho popularitu ihned využil Hollywood a nabídl mu roli ve filmu.

Audie Murphy se poté se neméně úspěšně, i přes deprese a posttraumatickou stresovou poruchu, věnoval právě herectví (44 filmů, většinou westernů), podnikání (farmy s plnokrevníky), skládání písní (např. pro Deana Martina) či péči o veterány v době války ve Vietnamu.

Nakonec v první polovině roku 1971 při letu soukromým letadlem na obchodní jednání zahynul při havárii. Není jediným vojákem, který prošel Evropou tváří v tvář elitním divizím třetí říše, aby zahynul při obyčejné dopravní nehodě. Rozhodně je ale jediným vojákem, který získal 33 vyznamenání i přesto, že podle vojenských expertů nebyl pro službu v armádě dost dobrý.

PODÍVEJTE SE NA VOJÁKA, KTERÉHO PROSLAVIL OBRAZOVÝ TÝDENÍK LIFE: 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články