Jak překonat deprese? Po antidepresivech okamžitě nesahejte

Je velký rozdíl, mezi depresí a depkou
Zdroj: zdroj: pixabay
Depka je sice nepříjemná, ale peklu deprese se nevyrovnáDepky se člověk zbaví rychle, deprese až tak neSvět v depresi přestane být rázem barevnýMyšlenky na sebevraždu jsou časté+ 1 fotka+ 2 fotky

Nevedlo se vám v práci? Štve vás celý svět? Svět ztratil barvu a je šedý? Pravděpodobně se nacházíte ve stavu nějaké depky. Ale co když trpíte opravdu regulérní depresí? A jaký je vůbec rozdíl, mezi depresí a klasickou depkou? A jde si vůbec pomoci sám?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 26. 03. 2018 16:50

Depka vs deprese

Klasickou depku prožil minimálně jednou každý. Jsme smutní, nic nás nebaví, na nic nemáme náladu, chce se nám i plakat apod. Tyto blbé nálady jsou sice na houby, ale mají krátké trvání. Za pár hodin už o ničem nemusíme absolutně vědět. Deprese jsou ale jedno velké peklo.

Člověk, který opravdovou depresi nikdy neměl, si toto peklo nedokáže představit. Depresivní člověk vše prožívá mnohem intenzivněji, hlouběji a déle. Člověka pohltí tak moc velký smutek, že ani nemůže pořádně fungovat. Častá je ztráta sebedůvěry, pocit viny, a až třetina takto postižených osob myslí na sebevraždu, má nechuť k jídlu, špatně spí a tito lidé jsou celkově velice unavení.

Jak se léčí?

Záleží na tom, jak moc je deprese velká. U lehčích forem stačí psychoterapie, u těch těžších je už lepší se obrátit na farmakologickou léčbu pomocí antidepresiv. Jestli patříte k těm lehčím formám, můžete si pomoci i sami:

Cvičte

Cvičení může být velkou alternativou vůči lékům a terapiím. Přivede člověka na jiné myšlenky a dostane ho do pohybu. Když budete v klidu ležet v posteli, spustíte mozek, a více a více se tak v depresích budete utápět. Tím, že zaměstnáte tělo, zaměstnáte hlavu, kterou přivedete na jiné myšlenky.

Životospráva

Vyhýbejte se návykovým látkám a pozor na alkohol. Alkohol problémy absolutně neřeší, jen je prohlubuje.

Čas

Není dobré nechávat věci na poslední chvíli. Nestíhání totiž vyvolává stres a stres prohlubuje deprese.

Denní režim

Nastavte si, co kdy budete dělat a v jakou hodinu a uspokojujte své potřeby. Jezte a pijte a zaměstnejte se. Běžte si třeba zaběhat, vyvenčete psa, ukliďte pokoj apod.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články