Znáte tzv. imobilizační syndrom? Klid se občas hodí, ale nesmí ho být příliš

Znáte tzv. imobilizační syndrom? Klid se občas hodí, ale nesmí ho být příliš
Zdroj: Pixabay.com
Psychická porucha může postihnout každého z nás. Přestože se vyskytují jen zřídka, v praxi můžeme zažít i syndromy, které projevy a chování člověka, myšlení i postoj ke svému okolí posouvají daleko za hranice normálnosti. Takovým je i syndrom Alenky v říši divů, ale zdaleka není jediný.Syndrom Alenky v říši divů je vzácnou psychickou poruchou, kdy člověk zkresleně vnímá okolní prostředí. Alenka v říši divů nakonec zní jako pohádka proti dalším onemocněním. V roce 1923 popsal francouzský psychiatr Jean Joseph Capgras syndrom typický přesvědčením, že blízkého nahradil dvojník.Capgrasův syndrom má podobné znaky jako Fregoliho syndrom. Člověk trpící Fregoliho syndromem se domnívá, že několik lidí z jeho okolí jsou ve skutečnosti jednou osobou, která se různě převléká a maskuje do jiných osobností.+ 7 fotek+ 8 fotek

Všichni čas od času potřebujeme klid. Klid je ordinován také pacientům, kteří jsou z různých zdravotních důvodů připoutáni na lůžko. Jenže několikatýdenní imobilizace, nehybnost, nečinnost či snížená aktivita vedou k tzv. imobilizačnímu syndromu.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 09. 04. 2020 10:04

Imobilizační syndrom, nazývaný také hypokinetický syndrom, může být krátkodobým, dlouhodobým nebo dokonce trvalým stavem. Představuje odezvu organismu na klidový režim.

Je to druhotná porucha, která vzniká jako následek imobilizace (neschopnosti pohybu). Ta může mít přímý původ v nějaké chorobě či úrazu, ale také nepřímý, kdy například přestavuje pooperační stav. Příčinou bývají poruchy kosterního, svalového nebo nervového systému, ale také infekce, oslabení organismu, bolest nebo psychické poruchy, například deprese.

Kam až klid může zajít?

Hypokinetický syndrom se projevuje na úrovni fyzické i psychické. Jde o celý komplex symptomů, které negativně zasahují četné systémy těla. V první řadě jde o pohybový systém a aktivní ztrátu svalové hmoty. Za týden může postižený ztratit až třetinu svalů, což vede ke svalové atrofii. Dochází ke ztuhnutí kloubů, řídnutí a demineralizaci kostí.

Nečinnost se negativně podepisuje na kardiovaskulárním a dýchacím systému. Zasažen je také trávicí a vylučovací systém, negativní změny se týkají i metabolismu. Pokud jde o pacienty připoutané na lůžko, významným problémem je poškození kůže a přilehlých tkání - vznik proleženin, tzv. dekubitů.

Psychické problémy nezpůsobuje pouze stres

Přestože se obecně vztahují psychické problémy na nezdravý životní styl plný stresu a také nedostatku času pro sebe, ani opačný extrém psychice neprospívá.

Imobilizační syndrom sice znamená klid, ale pokud jde o klid nechtěný a dlouhodobý, objevují se vyjma jmenovaných tělesných problémů také problémy nervového systému. Postižený tak paradoxně může prožívat i neklid a podrážděnost, úzkosti, deprese a pocity deprivace. K nejčastějším potížím patří také poruchy spánku.

Klesá mentální výkon. Snižují se intelektové schopnosti, schopnost rozhodování nebo řešení problémů, ale objevují se také poruchy motivace.

Negativní psychické rozpoložení ještě zhoršuje stav fyzický. Syndrom rozpoutává spirálu potíží, kterou je třeba zastavit.

Imobilizační syndrom je jeden z celé řady zvláštních syndromů. JEJICH PŘEHLED NABÍZÍ FOTOGALERIE:

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články