Prevence nemocí srdce a cév: Jak udržovat srdce zdravé a ve formě

Prevence nemocí srdce a cév: Jak udržovat srdce zdravé a ve formě
Zdroj: Pixabay.com

Nemoci srdce a cév patří mezi nejčastější civilizační choroby současnosti. Většinou jdou ruku v ruce s nezdravým životním stylem, který úzce souvisí s přemírou stresu. Právě ten je často způsobován tlakem v zaměstnání i dalších situacích spojených se shonem moderní společnosti. Lze jim účinně předcházet?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 26. 02. 2020 08:00

Nemocemi srdce a cév se zabývá obor kardiologie. Mezi nejčastější choroby řadíme například vysoký krevní tlak, ischemickou chorobu srdeční, fibrilaci síní nebo kornatění tepen čili aterosklerózu. Prostřednictvím moderní diagnostiky je už možné většinu těchto onemocnění včas odhalit a zahájit léčbu. Často se ale zapomíná na prevenci, která dokáže účinným způsobem přispět ke snížení rizika jejich vzniku.

Naučte se relaxovat!

Jakkoliv vám bude připadat, že doporučení ať relaxujete, je ohrané klišé, věřte, že opravdu funguje. Jak už bylo řečeno, stres totiž škodí srdci ze všeho nejvíce. Je proto důležité, abyste si ideálně alespoň několikrát do týdne našli i při každodenním pracovním vytížení čas pro sebe. Přečtěte si oblíbenou knihu, koukněte na oblíbený film, zajděte si na jógu, meditujte, prostě dělejte to, co vás zrovna baví. Pomůže vám to se uvolnit a odbourat stres. A pamatujte, že chvíle, které věnujete sami sobě, nejsou nikdy promarněné. Uvidíte, že vaše zdraví je ocení.

Dbejte na správný jídelníček

Zdravý jídelníček dokáže doslova zázraky. Vyhýbejte se především tučným, sladkým a příliš kořeněným jídlům. Obecně také platí, že srdce a cévy nejvíce ohrožuje přebytečný tuk. Odborníci proto doporučují, abyste si hlídali váhu i centimetry v pase. Právě vyvážená a pestrá strava bohatá na vitaminy a další důležité látky vám nejen dodá energii, ale rovněž pomůže zhubnout přebytečná kila.

Přestaňte kouřit a vyhýbejte se alkoholu!

Pokuste se zbavit všech zdraví ohrožujících faktorů. Mezi nejčastější a zároveň nejnebezpečnější zlozvyky patří beze sporu kouření. Pokud kouříte, vystavujete své srdce a cévy značnému nebezpečí. Kouření cigaret totiž způsobuje poškození vnitřní výstelky cév, které zvyšuje riziko prasknutí sklerotického plátu a následného akutního uzavření cévy. To pak může vést až k infarktu či mrtvici. Pozor si dejte také na pobyt v zakouřeném prostředí. Stejně jako cigarety ohrožuje cévy i zvýšená konzumace alkoholu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články