Výročí úmrtí židovského spisovatele Prima Leviho: Přežil Osvětim, trpěl komplexem přeživšího a spáchal sebevraždu

Primo Levi byl italský židovský chemik a spisovatel, jehož nejproslavenější dílo Je-li toto člověk je autobiografickou výpovědí o jeho věznění v koncentračním táboře Auschwitz.
Zdroj: Wikimedia Commons/AnonymousUnknown author Public domain
Primo Levi byl italský židovský chemik a spisovatel, jehož nejproslavenější dílo Je-li toto člověk je autobiografickou výpovědí o jeho věznění v koncentračním táboře Auschwitz.Narodil se v Turíně roku 1919 Cesaru a Ester Leviovým (dva roky před jeho sestrou Annou Marií). V roce 1934 nastoupil na prestižní gymnázium Liceo Massimo d’Azeglio.Původním povoláním byl chemik, chemii vystudoval v letech 1937 až 1941 na turínské univerzitě. V roce 1933 vstoupil do Avangardisti – hnutí pro mladé fašisty. V roce 1942 vstoupil do ilegální Strany akce a obstarával styk s ostatními protifašistickými organizacemi, po německé okupaci Itálie působil v partyzánském oddílu, na konci roku 1944 byl zajat a jako Žid deportován do sběrného tábora v Carpi-Fossoli.+ 3 fotky+ 4 fotky

Italský židovský chemik a spisovatel, který se proslavil románem Je-li to člověk z roku 1947. Kniha vypráví o jeho věznění v koncentračním táboře Osvětim, o hrůzách, které zažil a o naději, jež ho držela nad vodou po celou dobu tohoto utrpení.

Petra Járková
Petra Járková 11. 04. 2020 08:00

Italský spisovatel Primo Levi se narodil v Turíně roku 1919 do rodiny Cesara a Ester Leviových. O dva roky později se mu narodila sestra Anna Marie.

Studium chemie

Studoval na prestižním gymnáziu od roku 1934. Po maturitě nastoupil na turínskou univerzitu, kde vystudoval v letech 1937-1941 chemii. Zpočátku na fašismu neviděl nic zlého, proto roku 1933 vstoupil mezi Avantgardisty, což bylo hnutí pro mladé fašisty.

Strana akce

Brzy však pochopil, o co se v této ideologii jedná a roku 1942 vstoupil do Strany akce, což bylo ilegální hnutí, které obstarávalo styk dalšími protifašistickými organizacemi.

Partyzánský oddíl

Když Německo začalo okupovat Itálii, přihlásil se také do partyzánského oddílu. Bohužel byl však roku 1944 zajat a jelikož byl Žid, okamžitě ho poslali do pracovního tábora v Osvětimi, kde pracoval v průmyslovém komplexu Buna.

Strastiplná cesta domů

Bylo to neuvěřitelné, ale Primovi se podařilo přežít a po osvobození tábora se dostal do ruského tábora pro bývalé nacistické vězně a po kapitulaci Německa a sebevraždě Hitlera po dlouhé a strastiplné cestě doputoval domů. Jel vlakem přes Ukrajinu, Rumunsko, Maďarsko, Slovensko, Rakousko, Německo a zase zpět do rodného Turína.

Komplex přeživšího

Dva roky po konci války se Primo Levi oženil Luciou, s níž vychovával dvě děti. Začal pracovat ve výzkumné laboratoři a psát knihu o svých zážitcích z lágru hrůzy. Bohužel však trpěl komplexem přeživšího, to znamená výčitkami svědomí těch, kteří přežili smrtící prostředí a likvidační selekci a teď se ptají, zdali to nebylo na úkor jiných. Své démony neunesl a v 67 letech spáchal sebevraždu.

NA PRIMA LEVIHO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články