Jsem těhotná! Přehled vyšetření pro každý trimestr

Jsem těhotná! Přehled vyšetření pro každý trimestr
Zdroj: Unsplash.com
V těhotenském oblečení byste se měla cítit hlavně pohodlně. Udělejte ze svého bříška přednost a neskrývejte ho.Maxi šaty vám zajistí pohodlnost a určitě je budete moct využít i po porodu. Květinový vzor je jarním hitem.Máte ráda upnuté šaty? Proč ne! V těhotenství se nemusíte vzdát svých oblíbených kousků.Během nakupování těhotenského oblečení také myslete na období po porodu. Vyberte si třeba šaty, které jsou přizpůsobeny kojení.+ 5 fotek+ 6 fotek

Ještě předtím, než se budete moci radovat z narozeného potomka, čeká vás během těhotenství celá řada nezbytných vyšetření. Mají za úkol zjistit, jestli je všechno v pořádku a zároveň vám dodat jistotu, že se vaše miminko bude mít čile k světu. Co čeká a nemine každou budoucí maminku?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 06. 04. 2020 09:00

Pokud si nejste jistá, co vše budete muset během očekávání v rámci kontroly zdraví vašeho miminka absolvovat, pojďte si v tom udělat jasno jednou pro vždy. Zjistěte plán kontrol trimestr po trimestru.

Vyšetření vás čekají každý měsíc, před porodem pak každý týden

Pokud vše probíhá, jak má, jsou těhotné ženy až do devátého měsíce zvány na prohlídku většinou jedenkrát měsíčně, neobvyklé nejsou ani prohlídky po šesti týdnech. Ve chvíli, kdy vám do porodu budou zbývat pouhé tři týdny, pravděpodobně budete muset na prohlídku každý týden, v případě kdy „přenášíte“, pak po třech až čtyřech dnech. Na kontrolu docházejte ke svému gynekologovi až do dvou týdnů před porodem, pak byste už na prohlídku měla začít docházet do vámi zvolené porodnice.

Co vás čeká na každé prohlídce?

Lékař bude zjišťovat váhu miminka a občas i tu vaši, kontrolovat, zda neotékáte (časté bývají otoky nohou) a měřit vám krevní tlak. Nezbytná jsou také pravidelná vyšetření moči na přítomnost cukru a bílkovin, vaginální vyšetření a ověřování vitality plodu, která se zjišťuje podle přítomnosti srdeční činnosti vašeho miminka na ultrazvuku.

První trimestr zahrnuje screening vývojových vad, nezapomeňte ani na zubaře

Na první vyšetření budete muset už mezi šestým a osmým týdnem gravidity. Doktor při něm kontroluje přítomnost plodu v děloze a jeho vitalitu na základě srdeční aktivity. V případě nejasností, zda jste vůbec těhotná, vám gynekolog může odebrat krev na zjištění přítomnosti těhotenského hormonu hCG v krvi.

Mezi desátým a čtrnáctým týdnem těhotenství vás pak čekají další odběry krve, ale i ultrazvuk. Připravit byste se měla na první větší vyšetření v podobě kombinovaného screeningu vývojových vad. Toto kompletní vyšetření zahrnující odběr krve a speciální ultrazvuk vás ujistí, že u vás v nejrizikovějším období prvních třech měsíců probíhá vše správně, navíc z něj (když budete chtít) zjistíte také pohlaví svého dítěte. Určuje i míru rizika chromozomálních odchylek, zejména Downova syndromu. Mimo jiné se při něm zkoumá také šířka šíjového projasnění, která se ověřuje pomocí přítomnosti nosní kůstky nebo zkoumáním délky stehenní kosti. Ze screeningu je možné rozeznat i případné srdeční vady miminka. Mezi patnáctým a dvacátým týdnem těhotenství neopomeňte ani návštěvu zubaře, který zkontroluje, zda se vám vlivem těhotenství nezhoršil stav chrupu.

Ve druhém trimestru zjistíte, zda nemáte těhotenskou cukrovku

Ve druhém trimestru těhotenství vás čeká mezi 20. a 22. týdnem ultrazvukové vyšetření plodu i test na těhotenskou cukrovku. Na ultrazvuku lékař obvykle kontroluje vitalitu miminka, umístění placenty a množství plodové vody. Provede také měření plodu, při kterém se měří příčný průměr hlavičky, poměr jejího obvodu, ale i obvod břicha a délka stehenních kostí miminka. Ultrazvuk navíc pomůže včas odhalit i případné výkyvy vývoje plodu od normálu jako srdeční vady a rozštěpy. Zmíněný test na těhotenskou cukrovku, který se skládá ze třech odběrů krve, vám lékař provede mezi 24. a 28. týdnem těhotenství. Na první odběr krve je třeba přijít nalačno, zatímco druhý odběr vám bude proveden až po jedné a třetí odběr po dvou hodinách od vypití roztoku glukózy.

Před porodem se připravte na ultrazvuk, odběry krve i monitor

Ve třetím trimestru vám mezi 28. a 32. týdnem těhotenství lékaři znovu provedou potřebná laboratorní vyšetření. Cílem odběrů krve je zkontrolovat krevní obraz, ale také odhalit různé pohlavní nemoci, jako je HIV nebo syfilis. Ve 30. až 32. týdnu těhotenství budete muset znovu absolvovat ultrazvuk, kde doktor měří všechny důležité hodnoty. Gynekolog provádí také výtěr z pochvy, kterým se zjišťuje případná přítomnost streptokoků skupiny B. Výsledek vám potom lékař zapíše do těhotenského průkazu.

Poté, co měsíc před porodem přejdete od svého gynekologa do nemocniční ambulance, podstoupíte takzvaný kardiotokografický nonstres test více známý jako monitor. Ten se provádí nastávajícím maminkám od 38. týdne očekávání. Při něm se kontroluje srdeční činnost plodu a děložní stahy. Poslední ultrazvuk přijde v očekávaném termínu porodu přímo v porodnici. Kromě vitality miminka, se zaměřuje i na měření průtoku pupečníkem.

JSTE TĚHOTNÁ A NEMÁTE CO NA SEBE? PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA TIPY PRO TĚHOTENSKOU MÓDU:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články