Před 133 lety se narodil pražský německy píšící novinář a spisovatel Egon Erwin Kisch. Jaký byl život tohoto „zuřivého reportéra“?

Vysloužil si přezdívku zuřivý reportér, protože potřeboval být zkrátka u všeho
Zdroj: wikipedie

Nebyl jen zarytým reportérem, ale také skvělým fejetonistou, pisatelem divadelních her a románů a především neuvěřitelným člověkem s velkým zápalem pro svou práci, kterou miloval.

Redaktor
Redaktor 30. 04. 2018 11:03

Narodil se 29. 4. 1885 do pražské židovské rodiny v domě U Dvou zlatých medvědů. Měl pět bratrů a jeho otec byl úspěšným obchodníkem. Svou víru vzal celkem vážně, nesklouzl k ortodoxnímu výkladu a vyznání židovství, ale i tak se nechal touto kulturou velice ovlivnit a rád její atmosféru zachycoval ve svých knihách a fejetonech.

Světák

Byl neuvěřitelně zcestovalý a kosmopolitní. Dobře znal a především se pohyboval v cizích kulturách a prostředí. 

Pro svou práci byl tak zapálen, že si postupem času vydobyl přezdívku „zuřivý reportér“. Chtěl bý u všeho a nejlépe si také vše na vlastní kůži vyzkoušet, aby o tom mohl lépe psát. V přestrojení za muslima podstoupil pouť do Mekky, v Dánsku si zkusil být klaunem, nebo zkusil pracovat jako potápěč. Dokonce se účastnil španělské občanské války.

Věřil v myšlenku komunismu, kterou ve své práci ale neprezentoval. Ve všech svých reportážích se držel kréda: „Reportér nemá tendence, nemá co ospravedlňovat a nemá stanoviska.“

Exil 

Když začala v Evropě druhá světová válka, musel kvůli svému původu utéct. Chvilku žil v New Yorku a poté se přestěhoval do Mexika. V roce 1946 se vrátil zpět do Československa, kde se chystal napsat knihu. Tu už však nestihl dokončit. Zemřel ve 62 letech.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články