Moudrý spisovatel Arnošt Lustig se narodil před 93 lety: V dubnu 1945 uprchl z transportu smrti

Arnošt Lustig byl český židovský spisovatel a publicista světového významu, autor celé řady děl s tématem holokaustu.
Zdroj: Wikimedia Commons/Jiří Nedorost, Own work
Arnošt Lustig byl český židovský spisovatel a publicista světového významu, autor celé řady děl s tématem holokaustu.Pocházel z rodiny malého obchodníka. Narodil se v Praze-Libni, kde s rodiči a sestrou Hanou bydlel na Královské třídě čp. 428 (Sokolovská) a po čase na Královské čp. 137.Zde také vychodil obecnou školu a začal studovat na reálce, ze které však byl roku 1941 z rasových důvodů vyloučen (jako Žid), poté se vyučil krejčím.13. listopadu 1942 byl poslán do Terezína; později poznal i další koncentrační tábory Osvětim a Buchenwald. V dubnu 1945 jako zázrakem uprchl z transportu smrti (z Buchenwaldu do Dachau) a ukrýval se až do konce války v Praze.+ 3 fotky+ 4 fotky

Arnošt Lustig byl český židovský spisovatel a publicista světového významu, autor celé řady děl s tématem holokaustu. Sám prošel koncentračním táborem a jako zázrakem se mu podařilo ho přežít.

Petra Járková
Petra Járková 21. 12. 2019 07:00

Kvůli židovskému původu prošel spisovatel a novinář Arnošt Lustig během druhé světové války několika koncentračními tábory. V dubnu 1945 se mu podařilo uprchnout z transportu smrti a válku zázrakem přežil. Své děsivé zážitky a zkušenosti zúročil ve své tvorbě. Český spisovatel světového významu podlehl zákeřné nemoci 26. února 2011.

Židovský původ

Arnošt Lustig se narodil v roce 1926 do rodiny drobného obchodníka v Praze. Jeho studium překazila válka, kvůli židovskému původu byl ze školy vyloučen a v roce 1942 byl poslán do koncentračního tábora v Terezíně a později byl přemístěn do Osvětimi a Buchenwaldu. V koncentračních táborech přišel o velkou část své rodiny, jemu se však podařilo přežít a po útěku z transportu smrti se až do konce války zdárně ukrýval.

Inspirace krutými zážitky

Své první dílo Noc a naděje, pro které našel inspiraci ve vlastních zážitcích z terezínského ghetta, vydal 12 let po skončení válečných hrůz a tématu holocaustu se nedokázal už nikdy zbavit. Následovalo mnoho dalších knih a publikací. Nejzásadnějšími se staly romány Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, Dita Saxová a Nemilovaná.

Emigrace a návrat do vlasti

Lustig v roce 1968 emigroval, nejprve zamířil do Jugoslávie, pak do Izraele a nakonec skončil v USA, kde vyučoval na univerzitě ve Washingtonu. Do Československa se vrátil po roce 1989 a po svém návratu vydal ještě množství dalších knih. Příkladem může být trilogie o osudech tří židovských žen (Colette, Tanga a Lea). Colette se dočkala několika filmových zpracování.

NA FOTKY ARNOŠTA LUSTIGA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články