Nacistka Alice Orlowski: Vězně koncentračního tábora švihala bičem přes oči

Nacistka Alice Orlowski: Vězně koncentračního tábora švihala bičem přes oči
Zdroj: archiv
Alice Orlowski se narodila roku 1903 jako Alice Minna Elisabeth Elling v Berlíně a prošla hned několika koncentračními tábory. Největší zvěrstva páchala v Majdanku.Na starost měla především zplynování vězeňkyň. Do plynových komor je popoháněla svým bičem, kterým je nejradši švihala přes oči.Ženy byly selektovány dle fyzického stavu.V Majdanku (na leteckém snímku) navíc vedla skupinu, která měla na starost třídění předmětů po zavražděných. Obohacovala i sama sebe.+ 3 fotky+ 4 fotky

Alice Orlowski patřila k nejbrutálnějším dozorkyním v nacistických koncentračních táborech. Bestie, která hnala vězně bičem do plynových komor, si na konci války začala hrát na anděla. Tolik se bála trestu. Jak dopadla?

Karel Kleban
Karel Kleban 14. 10. 2019 17:30

Krutá dozorkyně s bičem se narodila 30. září 1903 jako Alice Minna Elisabeth Elling v Berlíně a prošla hned několika koncentračními tábory na východě.

Rozhodovala o životech

Alice Orlowski prodělala výcvik dozorkyně koncentračního tábora ještě v Německu, když v roce 1941 přišla do Ravensbrücku. V říjnu 1942 se jí již dostalo té „pocty“, že mohla odjet jako jedna z prvních strážkyň SS do vyhlazovacího tábora Majdanek nedalo Lublinu v Polsku. O jejím charakteru svědčí fakt, že i v takovém pekle dokázala mezi kolegyněmi vyniknout...

Na starost měla především zplynování práce neschopných vězeňkyň, tedy jejich transport k plynovým komorám v nákladním autě a následný přesun do plynové komory. Vězeňkyně popoháněla bičem, kterým je nejradši švihala přes oči. Navíc vedla skupinu, která měla na starost třídění předmětů po zavražděných lidech. Část věcí si nechávala pro sebe.

Hrála si na anděla

Po evakuaci Majdanku před blížící se frontou odešla nejdříve do tábora Krakow-Płaszów, a v lednu 1945 odtud v čele pochodu smrti do Osvětimi-Birkenau.

S blížícím se koncem války se Alice Orlowski chovala čím dál mileji. Bála se postupu Spojenců z východu i západu. Její sadistické chování se již při pochodu smrti diametrálně změnilo. Dokonce s vězni spala venku na zemi a pomáhala lidem tím, že žíznivým osobně nosila vodu.

Spravedlivý trest

Ke konci války dorazila tam, kde začínala, do Ravensbrücku. Po válce ji zatkli Sověti a vydali do Polska, kde dostala v procesu Osvětim v roce 1947 doživotí. Po deseti letech však byla roku 1957 propuštěna.

Po 18 letech ji vystopovalo Západní Německo, byla opět zadržena a souzena ve třetím procesu Majdanek. Zemřela však ještě před vynesením rozsudku v roce 1976. Dáma, která si libovala v bičování a zplynování lidí, prožila z posledních devatenácti let svého života plných osmnáct na svobodě.

NA SADISTICKOU DOZORKYNI ALICI ORLOWSKI SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články