"Nemohou-li pracovat, nechte je shnít." Zvrácené motto nacistky Grety Bösel

"Nemohou-li pracovat, nechte je shnít." Zvrácené motto nacistky Grety Bösel
Zdroj: archiv
Surová dozorkyně v nacistických koncentračních táborech Greta Bösel (na snímku při poválečném soudu) byla původním povoláním zdravotní sestra.V koncentračním táboře Ravensbrück se činila jako "dozorkyně selekce pracovních vstupů" - rozhodovala o tom, kdo je vhodný do práce a kdo půjde rovnou na smrt.Ženy byly selektovány dle fyzického stavu.Ženské vězeňkyně v koncentračním táboře Ravensbrück. Při jejich selekci se Greta Bösel řídila svým vlastním mottem: "Nemohou-li pracovat, nechte je shnít."+ 1 fotka+ 2 fotky

Proslula zvráceným mottem, které dokolečka opakovala podřízeným. "Nemohou-li pracovat, nechte je shnít". Řeč byla o vězních v koncentračních táborech, kteří se buď udřeli smrti, nebo je krutá dozorkyně Greta Bösel rovnou poslala do plynové komory.

Karel Kleban
Karel Kleban 19. 10. 2019 14:27

Greta Bösel se narodila v květnu 1908 v dnešním Wuppertalu. Přestože byla povoláním zdravotní sestra, oddala se službě v koncentračním táboře v Ravensbrücku jako „dozorkyně selekce pracovních vstupů“, rozhodovala tedy o tom, kdo je hoden práce a kdo půjde rovnou do plynových komor.

Zvrácené motto

Svoji práci vykonávala se zápalem. S oblibou dávala na odiv svoje motto: „Nemohou-li pracovat, nechte je shnít“. Takto vězně s hřejivým pocitem služby vlasti posílala na smrt bez nejmenších výčitek svědomí.

Skončila na popravišti

Na konci války tato zapálená nacistka dala místo boje s Rudou armádou přednost úprku na západ, když se zúčastnila spolu s Dorotheou Binz a dalšími esesáckými esy pochodu smrti. Následně byla chycena a zatčena Brity. Stanula na lavici obžalovaných spolu s dalšími kolegyněmi z Ravensbrücku v poměrně krátkém procesu, který se konal mezi prosincem 1946 a únorem 1947 v Hamburku. Dozorkyně byla označena číslem sedm.

Byla uznána vinnou z týrání, vraždy a účasti na selekcích, za což byla odsouzena a 3. května 1947 popravena britským popravčím Albertem Pierrepointem, který setnul nejednu nacistickou bestii.

NA KRUTOU GRETU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články