Bestie, která zabíjela lopatou. Ruth byla postrachem koncentračního tábora Ravensbrück

Bestie, která zabíjela lopatou. Ruth byla postrachem koncentračního tábora Ravensbrück
Zdroj: archiv
Ruth Neudeck se narodila v létě 1920 jako Ruth Hartmann v polské Vratislavi. Jako dozorkyně působila v koncentračním táboře Ravensbrück a následně v pobočném táboře Uckermark.Ženské vězeňkyně v koncentračním táboře Ravensbrück, kde Ruth Neudeck působila. Na své nadřízené zapůsobila velmi dobře, k vězeňkyním se totiž chovala bez slitování.Ženy byly selektovány dle fyzického stavu.Při poválečném soudním procesu byla Ruth Neudeck odsouzena k trestu smrti a 29. července 1948 byla oběšena na vězeňské šibenici v Hamelnu.+ 1 fotka+ 2 fotky

Zvrácenou kariéru dozorkyně v nacistickém koncentračním táboře Ravensbrücku zahájila pozdě, ale zato se vší vervou. Ruth Neudeck bylo pouhých čtyřiadvacet let, když se stala postrachem vězňů. Ze svědectví, která zazněla u poválečného soudu, jde dodnes mráz po zádech...

Karel Kleban
Karel Kleban 23. 10. 2019 16:50

Ruth se narodila v létě roku 1920 jako Ruth Hartmann ve městě Breslau, což je dnešní Vratislav v Polsku. Také ona se přijela učit řemeslu dozorkyně do Ravensbrücku, ale již poměrně pozdě – až v červenci 1944, kdy jí bylo čerstvých čtyřiadvacet let. Především se však již válka pomalu chýlila ke konci - na západě se vojska probíjela Francií a Hitlerův bývalý spojenec z východu se již blížil k hranicím Říše.

Brutalitou ke kariéře

Čím později však v koncentračním táboře začala, tím brutálněji se chovala, což velmi silně zapůsobilo na její nadřízené. Ti ji ještě před koncem prvního měsíce působení v táboře povýšili na vedoucí celého bloku.

Ke konci roku pak byla poslána do nedalekého tábora Uckermark, kde měla pomoci se selekcí pěti tisíc vězňů. Konec války ale zažila již jako civilista, když z tábora Barth v dubnu 1945 před spojeneckými vojsky uprchla.

Svědectví o lopatě

Nakonec ji vypátrali a zatkli Britové. V dubnu 1948 ji postavili před soud ve třetím procesu Ravensbrück. K vraždám i týrání vězňů se přiznala. K jejímu odsouzení nakonec přispěla i jedna z nespočtu jejích obětí, bývalá vězeňkyně Geneviève de Gaulle-Anthonioz. Ta o ní vypověděla, že byla svědkem, jak Ruth Neudeck vlastnoručně prořízla jedné z vězněných obyvatelek tábora hrdlo hranou lopaty.

Soud bývalou dozorkyni odsoudil k trestu smrti. Na konci července 1948 byla oběšena na vězeňské šibenici v Hamelnu.

NA BESTII S LOPATOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články