S komunisty do Jugoslávie aneb Jak se cestovalo za minulého režimu k moři

28. října 2018 Redakce Lifee.cz
Facebook.com
Facebook.com

Pět cestovních kanceláří a tři destinace — to byl výběr možností rekreace u moře, pokud jste chtěli jet na dovolenou před rokem 1989. A ještě jen hrstka lidí v té době vycestovat mohla. Jak taková dovolená s omezenými možnostmi a rozpočtem vůbec probíhala?

Za totality byl svět lidí na sovětském prostranství opravdu malý. Pokud jste chtěli vyrazit dál než k babičce na chalupu, tahali jste ze tří karet: Bulharsko, Německo a Maďarsko. A pokud jste chtěli být Kremlu blíž, tak jste jeli do Soči nebo na Krym. Komunisté měli rádi svoje lidi na jedné hromádce, a proto podívat se dál na Západ bylo v té době stejně obtížné jako si dnes udělat výlet na Měsíc. Bez peněz a známostí to prostě nebylo možné. Podobné potíže vyvstaly, pokud jste chtěli navšívit i Jugoslávii…

Před rokem 1989 fungovalo jen pět státních cestovních kanceláří pro celé Československo: Čedok, Sportturist, CKM, Rekrea a Autoturist. Pro srovnání: dnes je jich přes 300 jenom v Čechách.

Zlomový rok 1990 probíhal ve znamení pádu železné opony a otevřených hranic. Německo a Rakousko s otevřenou náručí vítaly české rekreanty. A jen sedm let nato vzlétlo první charterové letadlo s českými pasažéry.

Dalším milníkem českého turismu je rok 2008, kdy Češi strávili více než polovinu dovolených za hranicemi vlasti. Zároveň se poprvé zaznamenala průměrná útrata za celou dovolenou nad 15 000 korun.

Nyní už si dovolenou bez moře umí představit jen málokdo. Češi vyměnili řízky a pivo za program all inclusive a míchané koktejly.

Neděle 24. 3

3 skvělé tipy z luštěnin: Ochutnejte salát z cizrny s uzeným kachním prsem, krémovou čočkovou polévku i kaši ze žlutého hrachu s grilovaným filetem ze pstruha

Stále více lidí obohacuje svůj jídelníček rostlinnou stravou. Do popředí se znovu dostávají suroviny, které byly v našem prostředí využívány po ...

Více

3 skvělé tipy z luštěnin: Ochutnejte salát z cizrny s uzeným kachním prsem, krémovou čočkovou polévku i kaši ze žlutého hrachu s grilovaným filetem ze pstruha