Retro skejťáci: Takhle se bavili kluci za komunismu a holky na nich mohly oči nechat. Nyní o tom byl natočen film, který trhá sledovanost

Svoboda, láska a přátelství - to je skateboarding.
Zdroj: King Skate
U-rampa byla nejoblíbenější.Komunistické roštěnky mohly na skejťácích oči nechat.Svoboda, láska a přátelství - to je skateboarding.Kluci jezdili na sídlištích a všech betonových zídkách, na kterých to šlo.+ 7 fotek+ 8 fotek

Přilepit se k betonu. Prosvištět prostorem. Mít všechno v pohybu. Skateboard! V šedi ČSSR 70. a 80. let to bylo něco úplně jiného, zcela nového. Láska na první pohled. Nekonečný mejdan. Adrenalin.

Petra Járková
Petra Járková 25. 09. 2018 13:19

Nový český film King Skate získal u diváků kultovní status ještě před tím, než 20. září vstoupil do kin. Svědčí o tom dlouho vyprodané předpremiérové projekce v Praze a Brně, které v součtu s rovněž vyprodanými předpremiérami na karlovarském festivalu navštívilo více než 3500 diváků. Přes 1 200 z nich sledovalo zářijovou předpremiéru v prostorách štvanického skateparku a jejich frenetické reakce připomínaly spíše sportovní utkání než filmovou projekci.

Dlouho jsem tušil, že King Skate bude nejen zajímavý film, ale i opravdová událost, která by mohla rezonovat na festivalu,“ řekl na Štvanici umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och.

„Ve Varech se ukázalo, že náš instinkt byl správný. Projekce ve Velkém sále hotelu Thermal byla velkolepá. Nicméně to, co se odehrálo dnes večer, to ani v těch Varech nebylo. To bylo opravdu geniální, spontánní. Reakce publika byly fantastické.“

Unikátní snímek o průkopnících skateboardingu v Československu natočil režisér Šimon Šafránek. Díky mimořádným archivním záběrům a výpovědím legendárních skejťáků se mu podařilo přiblížit nejen začátky tohoto sportovního odvětví, ale především dobovou atmosféru, emoce a mimořádné lidské příběhy. Od tohoto čtvrtku bude King Skate k vidění ve více než 100 kinech v celé České republice.

Těm úžasným chlápkům bylo dvacet, dneska jim je padesát a zůstali stejní. Myslím, že jsou to ti správní idolové, které by měli mladí následovat. Právě proto, že zůstali věrní sami sobě,“ říká Karel Och o partě nadšenců, do které patřili například Petr Forman, Ivan „Zobák“ Pelikán či budoucí mistr světa Luděk Váša.

V 70. a 80. let si vytvořili za železnou oponou ostrůvek svobody a na podomácku sestavených prkýnkách brázdili ulice, klouzali se v bazénech i U-rampách a organizovali vlastní závody.

„Ten film má v sobě něco, co spojuje generace a co mě osobně fascinuje na filmu: Když se na něj dívám, tak ve mně vzbuzuje pocit svobody, absolutní uvolnění a oddání se zážitku,“ dodává Och.

Beznadějně vyprodaná byla nejen projekce ve skateparku na Štvanici, ale také v brněnském kině Scala (475 míst) či pražském Aeru (336).

„Nepředstavoval jsem si, že budou diváci reagovat až tak srdečně a emotivně,“ říká o pocitech z premiér režisér Šimon Šafránek.

Bylo to hrozně dojemné. To, že jsme film přinesli do komunity, o které je, a ona ho přijala, to je pro mě krásné a důležité.“

Jakého přijetí se film dočkal v českých kinech, uvidíme již brzy. Jen za první týden promítání se vyšvihl na 11. místo, což je naprosto skvělé.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články