Tepláky, oblíbená móda nejen dědy Homolky: Podívejte se, jaký nevkus jsme nosili za socialismu

Děda Homolka s vnoučaty v tmavě modrých teplákových soupravách
Zdroj: Čsfd
Móda let minulých moc pestrá nebylaI skupina Nightwork natočila o tomto trendy outfitu skladbu a nazvala ji TeplákyDěda Homolka s vnoučaty v tmavě modrých teplákových soupraváchDěda Homolka babi v teplákovkách na výletě+ 8 fotek+ 9 fotek

První tepláky byly šedé a roku 1920 je představila francouzská značka Le Coq Sportif jako běžecké kalhoty. Vždy byly bavlněné a kvalitní, až když se stala z bavlny drahá komodita, začaly se na jejich výrobu používat směsi z polyesterových vláken. Zavzpomínejte s námi na ikonickou teplákovou módu socialismu!

Petra Járková
Petra Járková 16. 06. 2019 16:00

Nikdy nikdo nevymyslel nic pohodlnějšího, než jsou tepláky. Tak to prostě je a měli byste se s tím smířit. Příjemný úplet byl vymyšlen v Anglii během průmyslové revoluce a tento hit byl patentován roku 1863, kdy byla vlna nahrazena bavlnou.

Vlna totiž škrábala, kousala a srážela se. Ani z hlediska komfortu a údržby to s ní nebylo snadné. Špatně se v ní pohybovalo a po vyprání pomalu schla. Naproti tomu bavlna schla o poznání lépe, o sání potu nemluvě. To, že byla měkká a neškrábala, byla jen příjemná třešnička na dortu.

První pytlovité kalhoty se narodily ve dvacátých letech ve Francii, byly šedé a určené výhradně pro sport. U nás byly zase v kurzu tmavě modré. Na těch totiž nebylo tak vidět opotřebení a prach.

Tepláky se podobaly pracovním kalhotám, široký střih umožňoval volnost pohybu, nikde nikoho nic netlačilo a nikdy nic neruplo. Dole byly nohavice stažené do gumy, což jim dovolovalo dokonale přilnout k obuvi.

Tyto kalhoty si u nás získaly nejdříve oblibu u sportovců, pak je začali nosit trampové a výletníci. Své by o tom mohli vyprávět herci s Natašou Gollovou v čele, ti si jich totiž ve filmu Příklady táhnou užili až dost. Byl to prostě nový trend!

Název tepláky poprvé použil Oliver Schofield roku 1921 na olympiádě, popisoval, co si vzal na šortky a tílko, aby mu nebyla zima. Tehdy asi sám ani netušil, že se toto slovo stane jedním z nejznámějších na světě.

Tepláková souprava dnešního vzezření vznikla až roku 1964, kdy značka Adidas přišla na trh s novým typem oblečení s třemi pruhy na bocích, zipem na nohavicích i bundě. Tenkrát sice tepláky nosili ještě převážně sportovci, své o tom ví taková gymnastka Věra Čáslavská, atletka Jarmila Kratochvílová nebo třeba běžec Emil Zátopek, ale čím dál tím více se dostávaly do povědomí běžných lidí.

Tepláky se následně dostaly i do televize. Jejich hlavním vyznavačem byl děda Homolka z legendárních filmů o povedené české rodince. Ten v teplákách chodil jako v domácím outfitu a aby byl ještě neodolatelnějším, doplnil je bílým nátělníkem. Tepláky se staly takovou uniformou maloměšťáků, což určitě nebyla lichotivá vizitka.

Opravdová tepláková horečka však přišla až v 80. letech. Šusťákové teplákové soupravy ovládly celou republiku. Nosily se ve městech, na vesnicích, v kravínech i na diskotékách. Kdo neměl šusťákovku, jako by nebyl. To, že byly křiklavé, podšívkované a neprodyšné nikdo neřešil. Celé rodinky sladěné do nevkusných šustivých souprav vyrážely na výlety a vám nestačil přecházet zrak, kolik nevkusu můžete potkat na jednom místě. Právě o tomhle období nazpívali svou legendární píseň Tepláky i kluci z hudební skupiny Nightwork.

Dnes dokonce existují teplákové kluby, do kterých patří hvězdy jako Madonna nebo třeba herečka Renée Zellweger.

NA LEGENDÁRNÍ TEPLÁKOVOU MÓDU SE PODÍVEJTE V NAŠÍ GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články