Olympijské hry kdysi a dnes: V čem se olympiáda za poslední desítky let změnila?

Hry měly být symbolem míru a přátelství mezi národy po celém světě.
Zdroj: Národní muzeum
Olympijské kruhy jsou symbolem her.Zimní olympijské hry.Česká olympijská výprava.Nyní se z olympijských her stal dost velký byznys.+ 6 fotek+ 7 fotek

Záměrem Pierra de Coubertina, zakladatele moderních olympijských her, bylo uspořádat událost, která bude oslavou sportu a přátelství mezi národy. Dnešní olympijské hry jsou však víc než cokoliv jiného tvrdým byznysem. A nejen to, tento svátek sportu prošel za dobu svého trvání spoustou změn.

Petra Járková
Petra Járková 16. 01. 2019 10:58

Prakticky s každou olympiádou přibývají nové sporty. Pořadatelé se snaží zavděčit každému divákovi, například na olympiádě v Koreji bylo k vidění celkem 5 nových disciplín.

Ke změnám a vývoji nedochází pouze ve skladbě disciplín, ale vyvíjejí se i sporty, které jsou olympijskými od samého začátku. Díky moderním technologiím a tréninkovým metodám (a bohužel často i dopingu) není roku, aby nepadl skoro v každé disciplíně nějaký rekord. Své na tom určitě má i fakt, že dnešními účastníky her jsou výlučně profesionální sportovci. Dnes už si asi nikdo neumí představit, že by mohl olympiádu vyhrát účetní, který si jde po práci dvakrát sjet louku, co má vedle domu.

Že jsou olympijské hry především velkým byznysem, je vidět každý rok více a více především na televizním vysílání. Zatímco dříve jste mohli sledovat své sportovce na veřejnoprávní televizi zdarma, cena vysílacích práv se vyšplhala tak vysoko, že si u loňských her v Koreji mohla Česká televize dovolit vysílat pouze několik sportů. Většina sportů se tak dostane pouze na placené kanály.

Nezbývá než doufat, že původní duch olympijských her nezmizí a že i nadále půjde především o výjimečnou událost, která bude oslavou sportu a přátelství mezi národy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články