Velký průvodce materiály: Vlna byla v kurzu před dvaceti lety

Ovčí vlna má mnoho druhů a kvalit
Zdroj: Pixabay
Pletením se bavila za komunismu drtivá většina paničekSvetry, rukavice a čepice z vlny jsou nezbytnou součástí každé zimní skříně už mnoho letOvčí vlna má mnoho druhů a kvalitNa kvalitě vlny se podepisuje i to, jak kvalitní život ovce má+ 4 fotky+ 5 fotek

Když člověk před dvaceti lety nastoupil v zimě do prostředku veřejné dopravy, kde stáli lidé v promočených kabátech, hned ho do nosu udeřilo nezaměnitelné aroma mokré vlny. Dnes už se vám to nestane, i kdybyste nakrásně narazili na celý autobus lidí v kabátech, protože vlněné oblečení v obchodech oděvních řetězců skoro nenajdete.

Redaktor
Redaktor 26. 11. 2018 11:18

Není ovce jako ovce

Že není bavlna jako bavlna už víte, totéž platí i pro vlnu. Na světě se chová spousta ovčích plemen, která se liší délkou a jemností své srsti. Nejznámější je pravděpodobně merinová ovce, ale možná znáte i leicesterské ovce, dlouhovlnné lincolnky a cotswoldky, downské ovce či v Česku chovaná plemena šumavské, valašské, romanovské, Charollais nebo Clun Forest. Zčásti jsou to sice masná plemena, ale i jejich vlna se někdy zpracovává, byť třeba jen na zájmové úrovni.

Vlastnosti vlny

Vlna je živočišné vlákno, a to vlákno ze srsti. Jeho hlavním stavebním kamenem je – místo celulózy – bílkovina keratin. Některé vlastnosti vlny jsou podobné bavlně a lnu prostě proto, že jsou to všechno textilní materiály, ale v jiných ohledech to má vlna úplně opačně. Proto také nesnáší praní na vysoké teploty nebo běžné prací prostředky. Vlněné vlákno je přirozeně elastické, proto se vlněné látky nemačkají tolik jako bavlněné. Mokrá vlna je slabší než suchá vlna. Pevnost suché vlny je horší než pevnost suché bavlny a za mokra se ještě snižuje na 80–90 %. Proto se vlna musí šetrně prát a ždímat, zběsilé poletování v pračce by ji mohlo poškodit; a také by se neměla sušit zavěšená, protože by se prověsila. Zvlášť to platí pro úplety a jemnější, řídké tkaniny.

Kombinování a údržba

Vlna snáší styk s kyselinami, ale je špatně odolná proti zásadám. Běžné prací prostředky jsou zásadité, proto je lepší koupit si prací prostředek určený na vlnu nebo jemné prádlo, který má neutrální pH. V nouzi můžete vlněné oblečení vyprat v jemném šamponu. Silně zásadité jsou také bělicí prostředky na bázi chloru (Savo), takže vlnu bělte jedině peroxidovými přípravky. Vlna špatně snáší vysoké teploty, zvlášť jí škodí skokové změny teplot. Vlněné oblečení perte v pračce na ruční program nebo speciální program na vlnu, zvlášť jemné kousky je lepší přeprat ručně ve vodě pokojové teploty. Také žehlit se musí na nižší teplotu – zatímco bavlna při 150 °C teprve hnědne, vlna se už při 130 °C rozkládá. Přestože je vlna citlivá na teplo, velmi špatně hoří. Při vložení do plamene začne neochotně hořet a páchnout po spálených vlasech (tímto testem si můžete snadno ověřit, jestli je vlněná látka nebo příze opravdu vlněná), po vytažení z plamene okamžitě zhasne. Ve vlněném svetru jste u ohně v mnohem větším bezpečí než v akrylovém, který nejen hoří, ale ještě prská a odkapává.

Kde je vlna v kurzu

Vlna schne pomaleji než bavlna, ale mokrá vlna hřeje. Proto je tak oblíbené merinové termoprádlo a oblečení – i když ho propotíte nebo v něm zmoknete, zůstanete v teple. Vlna většinou dobře přijímá barvu a dá se barvit i doma, a to kyselými barvami určenými na živočišné materiály. Vlna nezadržuje pachy tolik jako bavlna a umělé materiály. Když ji propotíte a nemůžete ji hned vyprat, většinou pomůže nechat oblečení vyvětrat. Vlna je relativně dobře odolná proti plesnivění (po navlhnutí nezačne hned zapáchat jako bavlna), ale přitahuje moly a kožojedy. Vlněné oblečení

se proto doporučuje skladovat spolu s nějakým odpuzovačem molů a přes léto občas vyndat ze skříně, vyklepat a vyvětrat.

Druhy vlny

Střižní vlna je vlna, která šla přímou cestou z ovce do výrobku, tj. není recyklovaná.

Jehněčí vlna je jemná vlna stříhaná z mladých oveček.

Panenská vlna je synonymum pro střižní vlnu – tento název vznikl doslovným překladem anglického „virgin wool“ (nebo možná italského „lana vergine“) a ačkoli není správný, občas na něj narazíte třeba v e-shopech nebo

inzerátech.

Merino je vlna z merinových ovcí. Podle českých předpisů musí být výrobek označený jako vlněný, ale výrobce může na etiketu připsat bližší specifikaci, třeba právě plemeno.

Cool Wool je označení pro lehké vlněné látky, které lze nosit i v létě. Nejde o zvláštní druh vlny, ale o běžnou vlnu, která splňuje určité parametry, např. maximální průměr vlákna a maximální gramáž látky.

Vlna označená jako superwash je upravená tak, aby její vlákna měla hladší povrch bez šupin. Šupiny se buď odstraňují kyselinou, nebo se vlákna potahují pryskyřicí. Superwash vlna lépe snáší praní, nemá takové

sklony k plstnatění a srážení. Přesto nesnese vysoké teploty nebo silné mechanické namáhání (tření, kroucení), proto se při péči vždycky řiďte údaji na etiketě.

Woolmark a Woolblend jsou obchodní značky, které může používat jen výrobce, jenž splní určitá kritéria. Woolmarkové výrobky jsou z čisté střižní vlny vysoké kvality.

Jak nakupovat vlnu

Pro vlněné oblečení platí totéž jako pro všechny ostatní materiály: kvalita je lepší než kvantita. Jestli si můžete koupit opravdu pěkný zimní plášť z perfektního materiálu, tak to udělejte. Svetr, který vám sluší střihem i barvou

a budete ho často a rády nosit, může být klidně dražší a z dobré vlny. Jestli máte málo peněz a nevadí vám nakupovat v secondhandech, doporučujeme jít pro vlněné svetry právě tam.

Veškeré informace o vlně, ale i o jiných materiálech a modních trendech se dozvíte z knihy Vše, co jste chtěli vědět o módě, kterou napsala talentovaná Ada Bartlová. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články