Podzimní stanování: Jak vybrat správně potřeby a teplý spacák pro zimomřivou ženu

I podzimní kempování může mít s vhodným stanem a spacákem své kouzlo.
Zdroj: Pixabay
Kempování s přáteli je nezapomenutelným zážitkem.I podzimní kempování může mít s vhodným stanem a spacákem své kouzlo.Spacáky jsou i do minusových teplot.Myslete na své zdraví a výbavu na podzimní kempování nepodceňujte.+ 1 fotka+ 2 fotky

Láká vás vyrazit s přáteli na podzimní outdoorovou nebo hudební akci, ale odrazuje vás představa, jak v noci drkotáte zuby ve spacáku? Podle našich rad si pořídíte tak teplý a příjemný spacák, že vás z něj budou muset ráno vysypat.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 10. 10. 2018 17:47

Jste žena, myslete na to

Teplo a pohodlí, to jsou dva základní parametry, které od spacáku očekáváme. Aby se naplnily k naší spokojenosti, je třeba řídit se při jeho výběru několika důležitými pravidly. Zvláště ženy bývají zimomřivější, ale výrobci už na to myslí a dámské modely důmyslně vylepšují. Například přidávají vrstvy izolace v oblasti hrudníku a nohou, spacáky vybavují samostatnými vaky na nohy a na vnitřní vrstvu používají broušený polyester. Ten je funkční, odvádí vlhkost od těla a přitom je na omak velmi příjemný.

Pokud můžete, jděte do peří

Spacák funguje jako termoska. Izolační náplň se stejně jako obal termosky stará o to, aby obsah, tedy vy, nevychladl. Pokud jste hodně zimomřivá a netrpíte alergií, vyberte si určitě péřový spací pytel. Peří je totiž stále izolačním materiálem číslo jedna. Ovšem nesmí se namočit – pak své schopnosti ztrácí. 

Syntetická varianta

Oproti tomu syntetická náplň (duté vlákno nebo mikrovlákno) za mokrého stavu neztratí objem a do omezené míry stále izoluje. Navíc poměrně rychle uschne. Chystáte-li se tedy na akce, při nichž je pravděpodobné, že spacák může navlhnout, volte raději syntetický. Syntetika také bývá volbou, pokud jste na peří alergická. 

Řiďte se komfortní teplotou

Na každém spacím pytli je výrobce ze zákona povinen uvádět tři teplotní údaje, označené jako komfort, limit a extrém. Pro vás je důležitý ten první – komfort, který „označuje teplotu, při které se za ideálních (laboratorních) podmínek vyspí 25letá žena (168 cm, 60 kg) v dobré kondici, aniž by pociťovala zimu“. To je ovšem velmi individuální. Proto pro přespávání v náročných horských podmínkách zvažujte modely s komfortní teplotou kolem -5 °C, pro běžné jarní kempování v tuzemských podmínkách bohatě vystačíte se spacákem s komfortní teplotou +3 až +5 °C.

Myslete na velikost

Velmi důležitým a často opomíjeným parametrem při výběru spacáku je jeho délka. Pokud byste si totiž půjčila spacák od staršího dvoumetrového bratra, když sama máte 165 cm, byla by vám v něm nejspíš zima, protože byste musela vyhřívat všechny volné prostory pytle. Je to stejné, jako kdybyste chtěla vyhřát velkou místnost malým radiátorem. Proto je ideální, když si vyberete spacák, který bude maximálně o 5 až 10 cm delší, než je vaše postava. Kdybyste si naopak vybrala příliš malý pytel, protlačovala byste tělem jeho stěny a s nimi i izolační náplň a v těch místech by vám z vašeho vyhřátého prostoru utíkalo teplo.

Zahrajte si na mumii

Přestože v nabídce spacích pytlů převládají zúžené střihy – tzv. mumie, někteří lidé dávají přednost tradičním dekovým spacákům. Z hlediska teplotního komfortu je střih mumie určitě efektivnější. Jestliže je ale na vás moc úzký, necítíte se v něm pohodlně a potřebujete při spaní více místa, vyberte si některý z dekových spacích pytlů. Vyrábějí se v jednotných délkách 185-190 cm, většinou se syntetickou izolační náplní a na výběr jsou třeba modely s komfortní teplotou kolem 0 °C, ve kterých vám zima určitě nebude.

Kapuci a límec využijete

Hlavou odchází z těla asi 30 % tepla, takže neuděláte chybu, pokud si při nízkých venkovních teplotách vezmete na spaní svoji oblíbenou čepici. Využijte také límec, který by měl být spolu s anatomicky tvarovanou kapucí součástí každého moderního spacáku. Když si límec trochu stáhnete kolem krku, zabrání úniku vyhřátého vzduchu ven a zaizoluje vaše tělo ve spacáku. Je to podobné, jako když zavřete termosku.

Tipy pro ještě dokonalejší zahřátí

Do spacáku oblečte termoprádlo a na nohy natáhněte teplé ponožky nejlépe z Merino vlny. Péřové expediční bačkory užijete ve stanu, ale můžete si je vzít i do spacáku.Chcete-li si užít spaní pod širákem, můžete si opatřit bivakovací pytel. Je to jakýsi návlek, do kterého se vejdete i se spacákem a karimatkou. Bivak vás ochrání před větrem, deštěm i špínou, navíc zvýší tepelný komfort vašeho spacáku za chladných nocí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články