Chcete jet s rodinou pod stan? Nepodceňte přípravu, vybavení ani výběr místa

Stanování je dobrodružství.
Zdroj: Pixabay
Klobásky na ohni jsou na kempování klasikou.Stanování je dobrodružství.Vyrazte několik rodin pohromadě, bude legrace.Ty výhledy po ránu stojí za trochu nepohodlí.+ 1 fotka+ 2 fotky

Uvažujete nad tím, že byste s rodinou vyrazili pod stan, ale máte malé dítě a neumíte si to představit? Prozradíme vám, s jak starým dítětem už to zvládnete a co si určitě nesmíte zapomenout sbalit.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 16. 08. 2018 07:34

Vzhůru pod stan

Konec prázdnin se nezadržitelně blíží a vy byste chtěli ještě strávit nějaký čas s rodinou? Pak vyrazte pod stan. Nejen že si s dětmi užijete dobrodružství, ale sami si zavzpomínáte na dětství. 

Jak staré dítě je vhodné pro kempování

Jsou nadšenci, kteří jezdí stanovat již s miminky. V tomto případě je asi obzvláště nutná pečlivá příprava. Je třeba počítat s tím, že hygienické podmínky v kempech nebývají ideální. Vyplatí se vzít s sebou věci, které vám pobyt s malým dítětem co nejvíce usnadní.

Starší děti už pomohou postavit stan, připravit věci na spaní, popřípadě nanosí dříví na táborák.

Nepodceňte přípravu

Pokud vám to čas dovolí, vyzkoušejte si spaní ve stanu s dítětem nanečisto, aby se připravilo, co to vlastně obnáší. Také mu tím snáze vysvětlíte, že si s sebou nemůže vzít dvě krabice hraček, ale třeba jen malý baťůžek. Ideálně ho zapojte do celé organizace, balení a příprav — o to víc se bude těšit.

Co rozhodně nezapomenout

Stan, spacáky a karimatky vám asi připomínat nemusíme. Pokud je nemáte, existují půjčovny, kde si je za rozumný peníz můžete zapůjčit. Vybavení si vždy vyberte dle lokality, místa a terénu, kde hodláte stanovat. Do kempu se hodí velký a prostorný stan s předsíňkou a sezením venku, ale pokud se chcete stěhovat často z místa na místo, malý a lehký stan, který se dá snadno postavit, je určitě lepší.

Mějte s sebou dostatek teplých věcí. Nenechte se ovlivnit tím, že jste odjížděli během tropického počasí a předpověď také vypadá příznivě. Kolik lidí už na toto doplatilo! Rána v srpnu už navíc bývají studená a bouřky častější. Holinky a pláštěnky by tedy měly být základní výbavou.

Dalšími důležitými věcmi, které byste neměli zapomenout, jsou hygienické potřeby, toaletní papír a vlhčené ubrousky. Pokud se chystáte i vařit, tak vezměte vařič a náhradní bombičky, ešus, příbory, hrnečky a nůž. 

V neposlední řadě myslete na repelent, baterku, lékárničku, hračky a další zábavu. Poslouží určitě knížky, časopisy a společenské hry. 

Pár rad závěrem

Dopředu se informujte na vybavení kempu. 

Máte-li s sebou batole, je třeba popřemýšlet o tom, kde ho budete přebalovat, mýt, vařit mu jídlo a podobně. Vyplatí se vzít s sebou dětskou stravu, která se rychle a snadno připravuje.

Mějte věci sbalené v igelitech, aby ve stanu nezvlhly.

Pro postavení stanu vyberte vhodné místo, prohlédněte okolí, eventuálně ho vyčistěte od ostrých předmětů a dalších nebezpečných věcí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články