S dětmi na cestách by měla být na prvním místě bezpečnost. Jak ji zajistit?

S dětmi na cestách by měla být na prvním místě bezpečnost. Jak ji zajistit?
Zdroj: https://www.pexels.com/@jagmeetsingh

Letní prázdniny jsou tady a spolu s nimi i doba dovolených. I když se letos asi nepodíváme do vzdálených exotických zemí, pořád existuje plno možností, kam vycestovat.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 05. 07. 2020 10:00

Směrem na Slovensko, stejně tak jako do Rakouska a Chorvatska hranice jsou a prozatím budou otevřené, takže kdo si rezervoval ubytování tam, ten svou dovolenou rušit nemusí.

Nicméně i naše země nabízí plno zajímavých míst, kde si můžete užívat vodních radovánek, cestování po památkách i pěší turistiku. Ať už se rozhodnete vyrazit kamkoliv, pokud vyrážíte autem a povezete s sebou i své ratolesti, měli byste nejprve zajistit všechny prvky, které zajistí jejich maximální bezpečnost na cestách. Jaké to jsou?

Bez autosedačky ani metr

Každé auto je vybaveno bezpečnostními pásy a dalšími prvky, které v případě autonehody slouží k ochraně cestujících. Tyto prvky jsou ale sestavené na ochranu dospělých lidí, proto je třeba dětem vybrat a pořídit kvalitní dětskou sedačku. Dnes už se nevybírají podle věku dítěte a stejně tak ani neplatí zákonná věková hranice pro to, do kdy ji dítě musí používat.

Základním ukazatelem pro to, zda dítě musí v autosedačce jezdit, je jeho výška a při výběru potom hmotnost. Právě podle ní se liší její velikost a typ, konkrétně se dělí do následujících skupin:

  • Skupina 0- odpovídá váze do 10 kg, tedy přibližně věku do 1 roku,

  • Skupina 0+ má maximální kapacitu 13 kg, a tak je vhodná pro děti do 12 až 18 měsíců,

  • Skupina I unese děti o hmotnosti od 9 do 18 kg, což odpovídá zhruba od 1 roku do 4 let,

  • Skupina II má nosnost od 15 do 25 kg a obvykle se tedy využívá u dětí od 3 do 7 let,

  • Skupina III od 22 do 36 kg, od 6 let do 12 let.

Zvláštní kategorií jsou novorozenci, pro které je nejlepší zvolit sedačky ve tvaru vajíčka. V nich totiž mohou miminka téměř ležet, což je pro ně v tomto věku přirozenější poloha. Do auta se většinou umisťují proti směru jízdy, aby při prudkém šlápnutí na brzdový pedál nebyla ohrožena krční páteř dítěte. V tomto věku totiž není dostatečně vyvinutá a tudíž je na prudké pohyby velmi citlivá.

Rozhodně se nesnažte šetřit a nekupujte pro své dítě sedačku o skupinu vyšší, než ve skutečnosti potřebuje. Mohlo by z ní totiž během nehody velmi snadno vyklouznout, což by mohlo mít stejně fatální následky, jako kdybyste jej do ní vůbec neposadili. Také nezapomeňte při instalaci sedačky do auta pečlivě dodržovat návod, aby na místě držela přesně tak, jak má.

Kam dítě posadit? Přece na nejbezpečnější místo!

Možná se zdá, že nesejde na tom, kam dítě v autě usadíte, ale není to tak úplně pravda. Statistiky totiž ukazují, že nejbezpečnější místo je na zadním sedadle vpravo. Někteří řidiči děti usazují vedle sebe na sedadlo spolujezdce, a to zejména pokud s dítětem cestují sami a chtějí mu být v případě potřeby co nejrychleji k dispozici. Tato pozice je o něco méně bezpečná, avšak pokud ji přece jen využijete, určitě nezapomeňte pro toto místo vypnout airbagy.

Pozor na volné předměty a jídlo

Kdo není zvyklý mít v autě lahev s vodou a plno dalších věcí, které by na cestách mohly přijít vhod? Na tom rozhodně není nic špatného, ale pokud s vámi cestují děti, měli byste tyto předměty dobře zajistit, protože při nárazu mohou způsobit ještě větší škodu. Samozřejmě neříkáme, že máte jezdit bez zavazadel. Jen je před odjezdem dobře zajistěte, aby se ve voze jen tak volně nepovalovaly.

Asi každý rodič ví, že své děti po cestě nejlépe zabaví jídlem. Nicméně pokud s dítětem není nikdo, kdo by na něj mohl dohlédnout, zatímco vy řídíte, dobře si rozmyslete, jaké potraviny mu dáváte. Přestože jsou sušenky a křupky velmi oblíbenou svačinkou, na cesty příliš vhodné nejsou. Stačí nerovnost na vozovce a dítěti může snadno zaskočit a začne se znenadání dusit. Z toho důvodu budou na cesty mnohem lepší různé kapsičky nebo měkké ovoce nakrájené na drobné kousky.

Nezapomínejte na platné pojištění

Co se týče cestování do zahraničí, určitě byste měli myslet na pojištění vás jako cestujících a také vozidla jako takového. Nejde jen o povinné ručení, bez kterého byste na vozovku neměli vůbec vyrazit, ale také havarijní pojištění, které lze sjednat i krátkodobě, a to právě třeba i na dovolenou. V neznámém prostředí je přece jen větší riziko, že by se s vozem mohlo něco stát, a tak se vyplatí se na takové potíže dopředu připravit.

Ať už chcete sjednávat povinné ručení nebo havarijní pojištění, vždy se nejprve vyplatí nabídky porovnat, abyste mohli zhodnotit nejen cenu, ale také co za ni dostanete. K tomu vám jednoduše poslouží webové stránky Povinnéručení.biz, kde na základě parametrů vašeho vozu a dalších vyplněných údajů dostanete celý seznam nabídek, ze kterých si budete moci snadno vybrat co možná nejvýhodnější pojištění. Na dovolenou pak vyrazíte připravení a tím pádem i zcela bez obav.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články