Za co rodiny v Česku nejvíce utrácejí? Budete se divit!

Rodina je to nejdůležitější
Zdroj: Pixabay
Průzkum Extra.czRodina je to nejdůležitějšíZa jídlo a především za bydlení utrácíme nejvícCeny za nemovitosti rychle rostou+ 1 fotka+ 2 fotky

Jídlo a bydlení jsou dvě klíčové částky rozpočtu každé rodiny. Zatímco potraviny zůstávají tak nějak na svém, cena za bydlení rapidně roste. Za co dalšího ještě čeští občané nejvíce utrácí?

Petra Járková
Petra Járková 16. 08. 2018 09:21

Životní úroveň v Česku roste, přesto se stále bojíme pořádně si dopřát. Ačkoliv začaly české rodiny za poslední měsíce utrácet více než dřív, pořád jde o ty nejnutnější položky. Zásadní roli samozřejmě hraje počet členů domácnosti, ale ve výdajích stále vítězí už tolikrát provařené bydlení a jídlo.

Kultura, vzdělání či oblečení, tedy věci, které bychom si měli užít, na čelních příčkách stále nefigurují. Přitom průměrná česká rodina týdně utratí přibližně 7 tisíc korun. Za co všechno?

Zejména ze zdravotního hlediska je dobrou zprávou, že se Češi nezdráhají utrácet za kvalitní maso, ryby a vajíčka z českých podestýlek. Na tyto tři položky týdně vynaloží 2 500 korun. Druhou nejobjemnější záležitostí je bydlení a k němu připočtená cena za vodu, energie i palivo. Při rozpočítání na všechny členy domácnosti tento výdaj vychází na 2 tisíce korun týdně.

Přesto stále platí, že největší peníze jdou v českých rodinách na potraviny. Ovoce a zelenina vychází na 700 korun za týden, pečivo na 500 korun. Brambory, luštěniny a mouka pak na 400 korun, mléčné výrobky včetně másla taktéž na 400 korun. Češi si dopřejí i různé pamlsky, na které týdně vynaloží asi 200 korun.

Velkým překvapením je, že za slazené nápoje a pivo neutrácíme žádné horentní sumy, týdně pouhých 200 korun. Stejně tak destiláty a alkohol jsou v týdenních výdajích českých rodin zastoupeny směšnou částkou 100 korun.

I při rozprostření výdajů do celého měsíce svádí souboj o pomyslnou příčku bydlení a jídlo. Zatímco ceny za potraviny se za poslední roky drží v relativně stejné cenové hladině, finance vynakládané na bydlení stále rostou. Úměrně tomu se však zvyšuje i průměrná mzda, která se podle posledních údajů Českého statistického úřadu vyšplhala na 31 646 korun.

Zanedbatelné částky dávají české rodiny na vzdělávání či oblečení. Nové kousky sice v šatníku přibývají alespoň jednou za měsíc téměř každému, ale Češi za oděvy v průměru nevykládají žádné horentní sumy.

Rovněž záleží, v jakém městě rodina žije. V Praze jdou týdenní výdaje daleko nad 7 tisíc korun, zatímco na malých moravských vesničkách se zase většinou pohybují pod touto částkou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články