Přišel vám šílený nedoplatek za energie? Místo výčitek zkuste těchto 8 tipů a ušetříte hromadu peněz

Přišel vám šílený nedoplatek za energie? Místo výčitek zkuste těchto 8 tipů a ušetříte hromadu peněz
Zdroj: Pixabay

Rozpočet už máte napnutý a do toho přijde vyúčtování za energie. Z té částky se vám až podlomí kolena. Přitom můžete vysokým nedoplatkům celkem snadno předejít. Úspory dosáhnete třeba i tím, že doma snížíte teplotu o pár stupňů, je toho ale mnohem víc.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 20. 10. 2020 12:30

Kdo by nechtěl ušetřit pár korun na nezbytných výdajích. I když to s ohledem na stále stoupající ceny vypadá jako nemožné, jde předejít vysokým nedoplatkům. Šetřit můžete nejenom nákupem úsporných spotřebičů, ale i promyšleným chodem domácnosti.

1. Stáhněte teplotu

Nikdo vám nemůže vnutit studený odchov, tepelná pohoda je samozřejmě důležitá, ale my si doma prostě přitápíme moc. Organismus je zvyklý pracovat s teplotními výkyvy a nevadí mu, že v chladných měsících nemáme neustále 22 stupňů. Věřte, že pro naše zdraví je lepší teplota nižší. V obývacím pokoji bychom měli mít 19 až 20 °C, ale v kuchyni a ložnici jen 17 a 18 °C a na chodbách a toaletě úplně stačí 15 °C. A možná vás přesvědčí i tento argument: snížení pokojové teploty o 1 °C znamená úsporu 6 % energie na vytápění!

2. Nezakrývejte radiátory

Všimněte si, jak okamžitě klesne teplota, když přes radiátor přehodíte ručník na doschnutí. Ale nejenom to, protože se nám radiátory nezdají být dostatečně dekorativní, schováváme je za záclonou a závěsem. Tím vším znemožňujeme teplotě proudit do místnosti a ohříváme si vlastně jenom okna. Odkrytý a pravidelně odvzdušňovaný radiátor zahřeje místnost rychleji a samozřejmě levněji.

3. Větrejte správně

Ani v chladných měsících nesmíte zapomenout na pravidelnou výměnu vzduchu v místnosti. Jde ale o to, jak větrat. Nejprve vypněte topení a teprve potom otevřete okna úplně dokořán a vytvořte průvan. Vzduch v místnosti se rychle vymění, ale stěny zůstanou teplé.

4. Správný hrnec

Určitě není jedno, v jak velkém hrnci vaříte, respektive jak je přizpůsobená velikost hrnce k plotýnce (jestliže máte indukci, jsou pravidla jiná). Pokud je totiž nádoba menší než plotýnka, teplo utíká kolem a ohřátí obsahu trvá déle. Nezapomínejte při vaření používat pokličku. Vypadá to jako drobnost, ale vaření v otevřených nádobách bez pokličky je na spotřebu energie náročnější o 150 až 300 %.

6. Naplňte pračku

Jestliže nemáte inteligentní spotřebič, který dávkuje množství vody a pracího prostředku podle váhy, je třeba naplnit buben optimálním množstvím šatstva. Pokud to není bezpodmínečně nutné, nevyvařujte ani nepřepírejte. Většina bakterií umírá už při 60 stupních a při této teplotě spotřebujete až o 50 % méně energie. A pokud není prádlo moc špinavé, stačí zapnout jen rychlé přeprání se zkráceným časem a teplotou kolem 30 stupňů.

7. Radši se sprchujte

Hygiena je důležitá, ale není potřeba cachtat se v bazénu. Ohřívaní vody totiž patří mezi energeticky nejnáročnější procesy, a proto rychlou sprchou ušetříte nejen čas, ale hlavně peněženku. Pokud navíc použijete úspornou sprchovou hlavici, výdaje klesnou až na polovinu.

8. Pohotovostní režim

Necháváte nabíječku telefonu nebo notebooku neustále v zásuvce? Nevypínáte varnou konvici ani televizi? Stand By režim je fajn, ale spotřebuje překvapivě mnoho energie. Promrháváte jí tak až desetkrát víc než při samotném provozu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články