Velké odhalení: Kdo jsou největší špindírové v domácnosti

mobil, telefon, sluchátka
Zdroj: Pixabay.com

Dobře víme, že po příchodu z venkovního prostředí bychom si ruce měli nejenom umýt, ale i dezinfikovat. Jenomže v naší domácnosti se ukrývá několik šmudlů, nečistých předmětů, kterých se denně dotýkáme a přesto jim nevěnujeme prakticky žádnou pozornost.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 16. 10. 2020 14:30

Současná situace si vyžádá rozsáhlá omezení našich každodenních činností. Abychom udělali pro ochranu před dalším šířením nákazy maximum, musíme si dávat pozor i na zdánlivé detaily. Opět trávíme maximum času ve svých domovech. Přesto se ale můžou zákeřníci skrývat i v zdánlivém bezpečí naší „čisté“ domácnosti.

Dezinfikujte klíče

Klíče vezmete do ruky minimálně dvakrát denně a dotýkáte se jich neumytýma rukama třeba po nákupu nebo cestě autobusem. Navíc klíče občas někam položíte, v kapse nebo kabelce zase přijdou do styku s vašimi osobními věcmi. Rozhodně je tedy velmi vhodné během epidemie je pravidelně dezinfikovat. Ideální je klíče dezinfikovat po každém dotyku, ale postačí i jednou denně, nejlépe okamžitě po příchodu domů.

Tlačítka a zvonky

Vědci zkoumající covid-19 zjistili, že vir přežívá na kovových površích i dva až tři dny. Je tedy vhodná opatrnost i při otevírání vstupních dveří klikou či madlem nebo při mačkání tlačítek výtahu. Na rozdíl od kancelářských budov má jen málo bytových domů instalován systém bezdotykového odemykání a otevírání dveří. Přitom právě ten je ideálním řešením.

Také tlačítka výtahu mačkejte klíčem. Výtah v současné době ale používejte co nejméně (ve vzduchu přežije koronavirus až 3 hodiny), chůze po schodech je zdravější i mimo současný krizový stav.

Mobilní telefony

Držíme je v ruce průběžně celý den, je tedy jasné, kolik nečistot, bakterií a virů na nich ulpí.  Mějte to stále na paměti a alespoň jednou denně otřete displej i zadní stranu svého telefonu. Pokud používáte pouzdro, očistěte i je. Jednou týdně pouzdro sundejte a všechny plochy dezinfikujte.  Pravděpodobně nebudete muset denně čistit porty, ale také to byste měli dělat přibližně jednou týdně.

Pro čištění displeje používejte měkký hadřík, který nepouští vlákna, a alkoholový tampon. Odpojte všechny zdroje napájení a dbejte, aby do otvorů nepronikla vlhkost.

Myslete i na nabíječku, kterou otřete hadříkem napuštěným dezinfekcí vždy, když budete čistit telefon. Zabráníte hromadění choroboplodných zárodků v domácnosti. Ale pozor, nabíječku před dezinfekcí vždy odpojte z elektrické sítě.

Nezapomínejte na sluchátka

Také sluchátka by se měla čistit jednou týdně nebo před každým použitím, pokud s nimi vyjdete z domu. Osvědčilo se čištění pomocí vatové tyčinky a dezinfekčního spreje, jenž odstraní všechny bakterie a viry. Před čištěním se vyhněte stříkání přímo do ovladače a odpojte sluchátka od zdroje napájení.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články