9 z 10 nanoroušek nesplňuje normu, říká odbornice. Jak se nenechat napálit při výběru?

9 z 10 nanoroušek nesplňuje normu, říká odbornice. Jak se nenechat napálit při výběru?
Zdroj: Freepik

Téma roušek je už bohužel opět skloňované ve všech pádech a nám nezbývá, než akceptovat povinnost znovu je začít nosit. Musíme je mít nejenom v dopravních prostředcích, ale i uzavřených budovách a kdo ví, co přinesou další dny.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 15. 09. 2020 08:48

Jednorázové roušky, které pořídíte v každé lékárně či večerce vás neochrání, zabrání jenom přenosu kapének směrem ven. Jejich podstatou je ohleduplnost k okolí, a vám nezbývá, než doufat, že kolemjdoucí jsou stejně slušní jako vy.

Za nejúčinnější roušky jsou často považovány ty, které jsou vyrobeny z nanovlákenného materiálu anebo mají kapsu, do které se vkládá vložka z nanovlákenné textilie. Ale i tady nemáte jistotu, že jste dostatečně chráněni.

 Poznáte pravé nanoroušky?

Troufám si říct, že více než 90 procent nanoroušek nesplňuje žádnou normu. V takovém případě je potom úplně jedno, jestli někdo nosí na tváři roušku ušitou z utěrky nebo z košile, co našel doma, nebo některou z těchto rádoby lepších roušek,“ říká Marcela Munzarová, odbornice na nanotechnologie.

Podle ní lze nanoroušky nabízené v Česku rozdělit na tři kategorie: ty, které v sobě mají nanotechnologii, ale jedná se o nanočástice, většinou stříbro, které likviduje účinně pouze plísně a bakterie, a nejsou proto schopny deklarovat shodu s normou na zdravotnické masky nebo respirátory. Další a nejhorší variantou jsou „nanoroušky“, které nanovlákna nebo nanočástice neobsahují vůbec. Zde výrobci spoléhají na to, že si zákazník nebude dohledávat informace a uvěří klamavé reklamě.

Poslední skupinu tvoří roušky, které jsou opravdu vyrobeny z nanomembrány. Jejich filtr zachytí více než 99,9 % bakterií a virů.

Co je dobré vědět

Nanoroušky, které jsou tvořeny vrstvou z nanovláken, dokážou zastavit téměř většinu bakterií a virů. Je ale důležité zkontrolovat, zda splňují normy a certifikace. Garancí kvality nanoroušky je shoda s evropskou evropskou normu EN 14683 a prohlášení výrobce o shodě (CE značka).

Rouška je zdravotnický prostředek, podle toho by měla být uvedena také norma. „Pokud na výrobku nebo na jeho obalu není uvedena značka CE, tak bych se ho raději vyvarovala,“ upozorňuje Marcela Munzarová.

Pro koho jsou vhodné

Důležité je vybrat si výrobek, který splňuje určité normy a který dané osobě s ohledem na její riziko vyhovuje. Rozdílné požadavky bude mít privátní lékař nebo senior v důchodu. „Je ale zbytečné vyhodit stovky korun za výrobky, které deklarují unikátní vlastnosti například díky stříbrným vláknům nebo nanočásticím, protože proti covid-19 jsou neúčinné,“ dodává Marcela Munzarová, která se nanotechnologii věnuje už 15 let.

Člověk, který chce chránit sebe i ostatní, by měl zvolit roušky či masky s nanofiltrem s nejvyšším záchytem virů a bakterií či respirátor. Je ale nutné dávat pozor na to, aby respirátor neměl ventilek pro snazší dýchání. V takovém případě skrz něj člověk nakažený koronavirem vydechuje viry a může nemoc šířit dál.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články