Roušky musí nosit i ti nejmenší! Jak je k tomu hravě přimět?

Roušky musí nosit i ti nejmenší! Jak je k tomu hravě přimět?
Zdroj: unsplash.com
Wuchanský koronavirus má na svědomí epidemii, která propukla v prosinci 2019 Číně. První člověk nakažený koronavirem zemřel 9. ledna 2020. Základními symptomy jsou horečka, kašel a dušnost a následky onemocnění mohou být i smrtící. Ve světě však číhají i další, mnohem nebezpečnější viry...Marburg virus patří mezi velká rizika současnosti, stále je aktivní především v Angole a Ugandě (mortalita dosahuje 87 procent). Virus byl objeven v roce 1967 v Německu, konkrétně v Marburgu. Od opic dovezených na pokusy z Ugandy se tu nakazilo 25 laboratorních pracovníků, dalších 6 lidí včetně lékařů a patologa se nakazilo od nemocných lidí. Sedm osob zemřelo.Ebola je virové onemocnění známé také jako krvácivá horečka. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz pro lidstvo. Virus ebola se poprvé objevil v roce 1976, dosud největší epidemie eboly propukla na přelomu let 2013 a 2014 v západní Africe.Virus dengue způsobuje stejnojmennou horečku, kterou provází obrovské bolesti a pacient neuvěřitelně trpí. Mimo jiné má pocity zlámaných končetin. První zmínky o nemoci, kterou přenášejí komáři, pocházejí z roku 1779, po druhé světové válce se stala celosvětovým problémem a dnes je běžná ve více než 110 zemích světa. + 6 fotek+ 7 fotek

Nošení roušky je vzhledem k současné situaci samozřejmě povinné i pro malé děti. Ovšem přimět je k tomu může být velmi nelehkým úkolem většiny rodičů. Některé děti totiž protestují a na nošení roušky si odmítají zvykat. Připravili jsme pro vás pár rad, jak si poradit s dětskými protestanty, a zabránit tak dalšímu šíření pandemie.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 27. 03. 2020 09:00

Pokud rodiče svým dětem ústa na veřejnosti nezakryjí, hrozí jim kromě tučné pokuty také špatné svědomí, že svým nezodpovědným chováním přispěli k dalšímu šíření nákazy virem. Pro účinnou prevenci je proto povinné nosit roušky kdekoliv mimo bydliště. Jak jejich nošení dětem co nejvíce zpříjemnit?

Starším dětem vše pravdivě vysvětlete

Pokud je vašemu dítěti 5 let a více, hovořte s ním na rovinu. Vysvětlete mu, proč je důležité, abychom se všichni vzájemně chránili před nebezpečným virem. Motivujte je slovy, že nošením roušky nebo alespoň šátku chrání své okolí, a je tak vlastně hrdinou. Ostatní zase chrání rouškou jeho. Je proto důležité, aby to bylo vzájemné.

Hrajte si na piráty nebo na lupiče

Mnoho rodičů už radí na sociálních sítích, jak přimělo své děti k neoblíbenému nošení roušky. Většinou došli k závěru, že svá dítka motivují zábavnou hrou na piráty, hrdiny nebo na lupiče. Ty tak hravě zapomenou, že jsou zakrytá ústa pouze povinností a hravě se vtělí do rolí svých oblíbených hrdinů a filmových postav.

Nechte dítě vybrat si vzor roušky či šátku

Pokud si dítě samo vybere vzor roušky, je větší šance, že ji také bude chtít nosit. Jestliže si roušky šijete sami, dejte mu při jejich tvorbě na výběr látku či vzor. Pomohou třeba pohádkové motivy a obrázky, ale i veselé barvičky. I v případě, že si roušku budete muset koupit, nebo o ni prosit někoho známého, nechte dítko podílet se na jejím výběru. Když se stane jeho oblíbeným doplňkem, jistě nebudete mít problém s tím, aby ji všude nosilo.

Miminkům přikryjte kočárek plenkou

Protože malému kojenci roušku asi nenasadíte, postačí zakrýt celý kočárek plenkou. Miminku můžete navléct také nákrčník nebo malý šátek přes pusu. U takto malých dětí jsou jistě taková opatření dostačující.

Na nákup vyšlete jen jednoho

V případě, že potřebujete jít na nákup, vyšlete na něj pouze jednoho člena rodiny. Jde především o to, aby ten druhý z vás mohl zůstat doma s dětmi. Eliminujete tak situace, kdy děti budou muset jít ven a mít na sobě nechtěnou roušku.

V liduprázdném lese dovolte dítěti roušku odložit

Samozřejmě, že platí povinnost nosit roušku všude mimo domov. Pokud ale budete v liduprázdném lese nebo na volné louce a budete chtít alespoň na nepatrnou chvilku dítěti ulevit, určitě vám nikdo hlavu neutrhne. Ujistěte se ale napřed, že ve vaší blízkosti není nikdo další, koho byste mohli i krátkým sundáním roušky ohrozit. Pamatujte, že je v zájmu nás všech chránit své okolí.

PROČ JE DOBRÉ VIRY NEPODCEŇOVAT, ZJISTÍTE V TÉTO GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články