Koronavirus a těhotenství: Měla byste se jako nastávající maminka obávat?

Koronavirus a těhotenství: Měla byste se jako nastávající maminka obávat?
Zdroj: Pixabay.com
V těhotenském oblečení byste se měla cítit hlavně pohodlně. Udělejte ze svého bříška přednost a neskrývejte ho.Maxi šaty vám zajistí pohodlnost a určitě je budete moct využít i po porodu. Květinový vzor je jarním hitem.Máte ráda upnuté šaty? Proč ne! V těhotenství se nemusíte vzdát svých oblíbených kousků.Během nakupování těhotenského oblečení také myslete na období po porodu. Vyberte si třeba šaty, které jsou přizpůsobeny kojení.+ 5 fotek+ 6 fotek

Očekáváte potomka, nebo se na jeho početí právě chystáte a nucená karanténa vám jen hraje do karet? Podle odborníků byste měli, pokud je to ještě možné, raději zvážit momentální načasování. Zjistěte, proč a na co si dát v současnosti pozor.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 07. 04. 2020 09:00

Přestože by se někomu mohlo zdát, že nucená karanténa zvýší porodnost, rozhodnutí pořídit si v této těžké době pandemie dítě možná nemusí být nejlepší nápad. V jakých situacích si to raději rozmyslet a početí potomka prozatím odložit?

Rozhodně nepočínejte miminko, pokud můžete být nakažení

Pokud vy nebo váš partner můžete být nakažení koronavirem, plození potomka se momentálně raději vyhněte. Podle lékařů je totiž riziko přenosu nákazy opravdu vysoké. Dosud nebylo zcela vyloučeno ani přímé riziko nákazy plodu, přestože je málo pravděpodobné. Navíc případným těžším průběhem nemoci, doprovázené vysokými teplotami, bývá snížena i reprodukční schopnost mužů. Dochází ke zhoršení kvality a míry produkce jejich spermatu. Tento stav ale většinou netrvá dlouho a podle lékařů ho lze zlepšit správnou životosprávou. Pomohou také doplňky stravy se zinkem.

V těhotenství se více opatrujte

Jestliže už těhotná jste, rozhodně není na místě se začít více stresovat, abyste svému miminku nepřihoršila. Pravdou ale je, že těhotné ženy mohou být více náchylné, trocha obezřetnosti je proto podle odborníků určitě na místě. Zejména v počátcích těhotenství je totiž v případě prodělání infekce koronavirem zvýšené i riziko potratu.

Šanci na početí ovlivňuje i omezení pohybu

Nejspíš není třeba připomínat, že vliv na početí dítěte má také celkový psychický a fyzický stav jeho rodičů. Strach z případné nákazy, ale i z hrozící ztráty zaměstnání a snížení příjmů je velkým náporem na psychiku. Ještě ke všemu v důsledku izolace a kvůli snížení množství pohybu hrozí většině lidí i přibírání na váze, které způsobuje hormonální nerovnováhu. Ve všech těchto případech je pak šance na početí dítěte znatelně menší. Pokud se tedy i přes současnou nelehkou situaci rozhodnete plánovat potomka, snažte se udržovat v psychické pohodě a nezapomínejte na pravidelný pohyb.

K POHODĚ V TĚHOTENSTVÍ PŘISPĚJE I SPRÁVNÉ OBLÉKÁNÍ. TIPY NA TĚHOTENSKOU MÓDU NAJDETE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články