Radost z malých věcí: kde hledat v současné situaci náznaky naděje?

Radost z malých věcí: kde hledat v současné situaci náznaky naděje?

Je to tíživé, vyčerpávající, nekonečné a frustrující. Ale rodiče nás učili, že i ve špatných zkušeností si máme umět najít to dobré. Překvapivě je toho víc, než bychom v těchto chvílích čekali. Vidíte to jako my? Co nám v těchto dnech rozjasnilo náladu?

Karolína Svobodová
Karolína Svobodová 30. 03. 2020 14:35

Pomáháme si

Když je nejhůř, Češi na sebe umí být vlídní, přátelští, pozorní a ohleduplní. Víme to i sobě a jsme za to rádi. Od prvního dne krize povstaly stovky dobrovolníků, kteří ostatním obstarávají nákupy, pomáhají s venčením, zajišťují úklid nebo shánějí léky. Doba se přibrzdila a spousta věcí není jako dřív, ale pro nejdůležitější věci nemusíme sahat do peněženky, jsou totiž v nás.

Odložily se daně

Nejen daně, ale také zálohy a nejspíš i další odvody. Víme, že je to je dočasně, ale máloco udělá člověk tak rozpustile dětinskou radost jako povinnost, kterou může nechat na zítra.

Elektroauta k mání pro všechny, kdo pomáhají

Pražská carsharingová společnost GreenGo Praha teď nabízí nabitá a vydezinfikovaná auta pro dobrovolníky, kteří v těžké době pomáhají seniorům, potřebným, nemohoucím nebo lidem v karanténě. Bílé elektromobily se zeleným pruhem jsou nyní k dispozici pro rozvoz léků, potravin nebo drogerie. Firma vybízí všechny dobrovolníkům, aby důvody pro účely zapůjčení zdarma napsali na podpora@greengo.com.  Operátoři se ozvou zpátky a vysvětlí, jak na to. Víc najdete na www.facebook.com/pg/greengopraha/

Pracujeme efektivněji

Určitě to znáte sami: chcete pracovat, ale vaši kolegové či obchodní partneři se vyžívají v hodinových poradách a schůzkách o ničem, které celou vaši agendu přenesou do nočních hodin. Bezbřehému vysedávání v zasedačkách i kavárnách odzvonilo, a všichni se teď můžou soustředit na podstatné věci: poctivou práci.

Jsou dostupnější prostředky pro rozjezdy nových projektů

V době, kdy se řadě podnikatelů kriticky nedostává peněz, česká crowdfundingová společnost HitHit reaguje a vychází živnostníkům vstříc. Spustila speciální program Hithit Antivir, ve kterém zájemci můžou ve zrychleném procesu získat peníze od svých minulých, současných i budoucích zákazníků. Akce má za cíl pomoci podnikatelům z turistického ruchu, majitelům restaurací, bister, kaváren, ubytování, kadeřnictví, barber shopů, lidem, které živí kultura, sport, provozující wellness a všem ostatním, kteří byli ovlivněni nouzovým stavem. Všechny dosavadní pravidla byla zjednodušena, cílové limity sníženy a schvalovací procesy zrychleny. Zájemci tak mohou žádat veřejnost o finanční podporu na své záměry tak snadno, jako nikdy v minulosti. Peníze mohou dostat do jednoho měsíce od založení projektu. Podmínky pro získání peníze od veřejnosti najdete na www.hithit.cz/antivir.

Usmíváme se pod rouškou

Protože i drobné věci dokáží udělat radost! V posledních dnech Facebook ovládla iniciativa s názvem Usmívám se pod rouškou. Cílem je ukázat, že nakažlivé nejsou jen nemoci, ale také úsměvy těch, co se nevzdávají a vždy si najdou důvod k dobré náladě. Konec světa není a nebude. Přidejte se ke skupině a ukažte všem, že i v době marastu se umíte usmívat očima. Pozitivně naladěné rouškaře hledejte na https://www.facebook.com/groups/502266570446027/ (nebo ve vyhledávači: Usmívám se pod rouškou)

Máme čas na čtení (nové komiksy, knihy)

Nejen proto, že má spousta lidí úplné volno, ale také z důvodu, že ani po home office se nedá chodit do kina, hospody či fitka, máme najednou světelné roky na čtení. Kdo neholduje Netflixu a dalším formám pasivního nasávání zábavy, může buď usednout k desítkám nahromaděných knih, nebo si objednat nové. Vydavatelství prodávají online a vzhledem k tomu, že jim řada knihkupců nedokázala zaplatit za již prodané výtisky, potřebují peníze, aby ustály těžkou dobu. Podpořte je! Kompletní seznam českých vydavatelů i s odkazy na jejich eshopy najdete třeba zde: http://www.iliteratura.cz/Clanek/14671/ceska-nakladatelstvi-odkazy-na-webove-stranky

Nikdo nám nekýchá do obličeje

Pro většinu z nás je to přirozené, automatické a samozřejmé, ale výjimky se vždycky našly. Nekryté čištění dýchacích cest bylo vždy odpudivé zejména v hromadných dopravních prostředcích, ale tvrdá doba zdá se naučila taktu i ty největší zlořády.

Dodržuje se noční klid

Hospody, bary a kluby jistě nadšené nejsou, ale tisícům lidí se ulevilo, když pod jejich okny jak tlesknutím utichl nekonečný mejdan.

Zmizely motýle

Předseda české vlády přednesl první srozumitelný projev, kde každá věta dávala smysl a žádná nezůstala nedokončena. Bez ohledu na pochybnosti o skutečném autorství přednesených myšlenek to byl příjemný posun do kultivované části Evropy, na který si chceme zvyknout.

Zlevnili operátoři

Ne všichni a všem, ale jsou tací! Právě teď, když nemůžeme vídat své blízké včetně nejvíce ohrožených seniorů nám někteří poskytovatelé mobilních a datových služeb umožňují být ve spojení alespoň na dálku. Už jste dnes volali tetám a babičkám?

Vracíme se do minulosti 

Během posledních let se nám nahromadily gigadata fotek z promocí, svateb, křtin, dovolených, výletů, narozenin, oslav a ostatních foto projektů. Nebýt téhle nucené stopky, zřejmě by propadly do hlubin zapomnění, ale teď máme příležitost se ke všemu vrátit, fotky roztřídit, nesmysly promazat a zbytek zařadit to alb. Kdo miluje analogové fotky, může je nechat zvětšit, protože spousta fotolabů přijímá zakázky dál, a to včetně filmů! Viz. např. https://www.fotoskoda.cz/2959-jak-si-nechat-vyvolat-film-v-dobe-koronaviru

Související články

Další články