Zabiják ibuprofen, prolévání horkou vodou a další lži: Odborníci vyvracejí nejhloupější dezinformace o koronaviru

Zabiják ibuprofen, prolévání horkou vodou a další lži: Odborníci vyvracejí nejhloupější dezinformace o koronaviru
Zdroj: Pixabay.com

Spolu s výskytem pandemie koronaviru a s ní související zvýšené míry paniky všude kolem vzniká i řada dosti hloupých či vtipných dezinformací. Pokud jim ale uvěříte, mohou vám celou situaci ještě více znepříjemnit, nebo vás dokonce ohrozit. Pojďme proto raději uvést na pravou míru deset nejčastějších hoaxů o koronaviru, které se nebezpečně rychle šíří internetem.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 16. 03. 2020 15:00

O tom, že je informovanost v těchto těžkých chvílích důležitá, hovoří mnoho odborníků. Právě proto je také nezbytné umět všechny příchozí informace správně filtrovat na pravdivé a lživé. Rozhodli jsme se vám v tom pomoci. Kterým dezinformacím o koronaviru byste rozhodně neměli věřit?

Dezinformace č. 1: Zabiják ibuprofen?

Internetem se celkem rychle začala šířit informace o tom, že některé analgetické a protizánětlivé léky mohou průběh nákazy koronavirem ještě zhoršovat. Podle těchto domněnek by tak třeba užití ibuprofenu proti horečce u infikovaného člověka mohlo vyvolat život ohrožující stav. To ale rozhodně není pravda! Odborníci se shodují na tom, že nic takového nebylo prokázáno a považují toto tvrzení za velmi nepravděpodobné. „Jde o neověřené domněnky. Určitě by bylo špatně, kdyby si to lidé vyložili tak, že třeba přestanou brát léky, které jsou pro ně životně důležité,“ řekla Českému rozhlasu primářka infekčního oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Server Manipulatori.cz, který proti hoaxům bojuje, ke "kauze Ibuprofen" uvádí toto: Faktem ovšem je, že někteří lékaři užívání tohoto léku při současné pandemii opravdu nedoporučují. Kde je tedy problém? Například deník Le Figaro uvádí, že léky tlumící záněty nemoc COVID-19 nezhoršují, ale maskují příznaky. Důvodem je právě to, že působí protizánětlivě a velmi účinně tlumí bolest. Zánět je totiž normální reakcí těla na infekci a varovným signálem. Léky tedy mohou bránit reakci imunitního systému na vstup patogenu, ale především maskovat příznaky závažnosti a tím oddálit diagnostiku.

Lékaři doporučují proti zvýšeným teplotám používat látky obsahující paracetamol a to jen v doporučeném množství, tedy maximálně 3 g na den. Jako prevence proti nakažení se doporučuje zásobit se vitamíny, tedy jíst ovoce, zeleninu a dodržovat hygienická doporučení. V případě horeček kontaktujte svého praktického lékaře.

Dezinformace č. 2: Prolévání horkou vodou zlikviduje virus

Mezi metodami, které mají případný virus zaručeně zlikvidovat, se objevují doporučení o neustálém pití horké vody. Tyto rady ale nejsou nijak vědecky podložené. Raději si proto uvařte bylinkový čaj s medem, který sice virus nezabije, nicméně alespoň posílí imunitu.

Dezinformace č. 3: Malé děti nejsou v ohrožení

Tvrzení o tom, že malé děti nejsou v ohrožení, rozhodně není pravdivé a zcela ověřené. Pravdou je, že většinou u nich mívá nákaza mírnější průběh. Stále ale také platí fakt, že každý jedinec má jinak silnou imunitu a s nemocí se jinak vypořádává. Navíc děti mohou být při mírnějším průběhu nemoci také nenápadnější přenašeči, je tedy třeba dávat dobrý pozor, aby se nenakazily.

Dezinformace č. 4: Při zákazu vycházení nesmíte venčit domácí mazlíčky

Ještě dříve, než začnete kvůli omezení volného pohybu trápit močový měchýř svých pejsků, pořádně si zjistěte svá práva. Venčení mazlíčků logicky nepatří mezi zakázané činnosti a všichni věříme, že za žádné situace patřit nebude. Zkuste ale odložit zbytečně dlouhé procházky a pohybujte se na méně frekventovaných místech.

Dezinformace č. 5: Rouška vás ochrání před nákazou

Další z velkých nepravd se týká roušek a respirátorů, které by vás podle některých měly ochránit před nákazou. Je to ale přesně naopak. Zatímco vám nikdo nezaručí, že přes roušku nic nechytíte, zabraňujete tak případnému přenosu infekce z vaší osoby na někoho dalšího. Tedy pomáhá v případě, že jste nakažení, zamezit přenosu viru na lidi ve vašem okolí.

Dezinformace č. 6: Vypnutý přístup k internetu

Někteří dobromilci se rozhodli ostatním ještě přitížit tvrzením, že kvůli obavě z úniku tajných informací o viru, bude odpojen internet. To je ale samozřejmě naprostý nesmysl a o fungování home office se rozhodně obávat nemusíme.

Dezinformace č. 7: Nakonec zavřou i obchody s potravinami

Situace posledních dnů, která je k vidění v supermarketech mluví za vše. Lidé skupují zásoby potravin v domnění, že žádné další už nepřijdou, nebo je později už nebudou moci koupit. Tyto obavy ale určitě nejsou na místě. Zásobování potravin není, ani nebude během karantény pozastaveno. Nehrozí ani zákaz vstupu do obchodů s potravinami.

Dezinformace č. 8: Koronavirus můžete chytit i ze zboží nebo zásilky

K tvrzení, že koronavirus se šíří i z balíčků, které vám přijdou z Číny, není co dodat. K přenosu viru dochází kapénkami a přímým mezilidským kontaktem. Podle odborníků se proto rozhodně není nutné obávat, že by virus „přečkal“ na zboží dováženém z rizikových oblastí a poté nakazil jeho příjemce.

Dezinformace č. 9: Nemoc probíhá jako mírnější chřipka

Tvrzení, že je koronavirus jako chřipka, rozhodně není pravdivé. Někteří sice jeho průběh mohou takto pociťovat, jinak se ale koronavirus od chřipky značně liší. Kromě toho, že inkubační doba viru je až čtrnáct dnů, podle vědců v těle také mnohem déle přetrvává. Navíc průběh onemocnění koronavirem hodně záleží na imunitě infikovaného. Zatímco někdo ho popisuje jen jako mírné nachlazení, člověk se slabší imunitou může být v ohrožení. Přirovnávání koronaviru ke chřipce zde proto rozhodně není na místě.

Dezinformace č. 10: Pomůže pití alkoholu

Ač by mnozí možná rádi využívali záminky, že alkohol je vlastně dezinfekce, a proto jim pomůže v boji s virem, toto tvrzení rozhodně není pravdivé. Ethanol, který je obsažen v alkoholu, se sice k dezinfekci používá, ale pouze z vnějšku. Nadbytečnou konzumací alkoholu si naopak spíše uškodíte.

Ověřené informace o současné pandemii včetně informací o tom, které mýty a hoaxy jsou skutečně nebezpečné, najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR - https://koronavirus.mzcr.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články