Lidé kvůli koronaviru vykupují regály. Podívejte se, jak správně vyrobit vlastní antibakteriální gel

Lidé kvůli koronaviru vykupují regály. Podívejte se, jak správně vyrobit vlastní antibakteriální gel
Zdroj: Pixabay.com

Koronavirus už je i v České republice. Lidé v panice vykupují vše, co je napadne, ovšem daleko důležitější, než zběsilé nákupy, je důkladné umývání rukou vodou a mýdlem. Pokud jste však na cestách nebo mimo domov a nemáte u sebe ani dezinfekční prostředek, tak si jej můžete vyrobit. Brzy se totiž zřejmě stane nedostatkovým zbožím, stejně jako roušky či respirátory.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 03. 03. 2020 10:24

Zvyšující se povědomí o koronaviru, strach i panika způsobují, že si lidé dělají obrovské zásoby. Mají totiž pocit, že se k nám žene apokalypsa, která nás odřízne od okolního světa. Jenže místo bláznivého nakupování by bylo lepší svou pozornost zaměřit na důkladnou hygienu rukou, což potvrzují i střediska pro kontrolu a prevenci nemoci (CDC). Svou pozornost byste také měli zaměřit na to, abyste se co nejméně dotýkali své tváře.

Jak vyrobit dezinfekční gel?

Jestliže jste mimo domov, tak byste měli používat ruční dezinfekční prostředek. Ten je však v zahraničních obchodech nedostatkovým zbožím a se zvyšujícím se počtem nakažených lidí v České republice zřejmě brzy dojde k podobné situaci také u nás. Lidé si však na internetu dokážou kdeco vyhledat, a tak není problém si takový antibakteriální gel vyrobit v domácích podmínkách.

Recepty na jeho výrobu se mírně liší, někteří doporučují přidat vonný olej, jiní ale tento krok vynechávají. Jedno je však jasné, pokud si chcete vlastní dezinfekční gel vyrobit, musíte si být vědomi několika věcí. Aby byl prostředek účinný, musí obsahovat alespoň 60 procent isopropylalkoholu, který je třeba smíchat s aloe vera gelem, jenž chrání a stabilizuje vaše ruce. Většina informací uvádí, že směs musí obsahovat nejméně dvě třetiny 99 procentního isopropylalkoholu a jednu třetinu gelu. Někde se dokonce uvádí, že místo isopropylalkoholu můžete použít klasickou vodku, jenže ta má jen 40 procent alkoholu, takže jí zbytečně neplýtvejte.

Jak ho správně aplikovat?

Dezinfekční gel je účinný pouze v tom případě, když si po jeho nanesení důkladně zakryjete ruce a gel necháte zaschnout. Takže pokud si pár kapek nastříkáte do dlaní a vzápětí si je otřete, efekt se ihned vytratí. Myslete také na to, že pokud máte ruce silně ušpiněné nebo mastné, tak s nimi dezinfekční prostředek žádnou parádu neudělá. Nejvíce nečistot skrývá váš mobilní telefon, ovšem o šíření infekce pomocí těchto zařízení dosud nebylo uvedeno moc informací, takže se toho zatím nemusíte obávat. Podle CDC je nicméně váš mobilní pomocník povrchem s vysokým dotykem, takže si ho v případě obav můžete očistit pomocí ubrousků s obsahem alkoholu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články