Pálení čarodějnic: Meteorologové prozradili, jaké bude počasí. A jaká jsou letos koronavirová pravidla?

Pálení čarodějnic: Meteorologové prozradili, jaké bude počasí. A jaká jsou letos koronavirová pravidla?
Zdroj: Pixabay

Pálení čarodějnic nebo také filipojakubská noc letos připadá na pátek. Meteorologové prozradili, jaké počasí nás tento den a v sobotu čeká. Pálení ohňů zkomplikuje déšť. Přísná jsou i pravidla pro jejich pořádání.

Jana Jánská
Jana Jánská 28. 04. 2021 11:58

Pálení čarodějnice, filipojakubská noc, někdy také Valpuržina noc - lidový zvyk, který je spojený s pálením ohňů a vírou v čarodějnice, připadá na noc z pátku 30. dubna na sobotu 1. května.

Pálení čarodějnic 2021: Co je povoleno?

Každoroční rej plný ohňů i letos zkomplikovala pandemie koronaviru a související vládní opatření. Oficiální akce se konat nemohou, venku se smí být maximálně po dvou, pokud spolu více lidí nežije v jedné domácnosti. "Ministerstvo zdravotnictví neplánuje žádné speciální podmínky pro události spojené s pálením čarodějnic. Postupovat se bude podle stávajícího mimořádného opatření,“ uvedla pro Idnes.cz mluvčí ministerstva Jana Schillerová.

Při splnění stanovených pravidel si lidé mohou dělat ohně na vlastní zahradě, hasiči to však zásadně nedoporučují. Oproti organizovaným akcí, na nichž jsou často přítomni právě profesionálové, může při improvizovaném pálení čarodějnic na zahradě mnohem snáz dojít k neštěstí.

Předpověď počasí na den pálení čarodějnic

A jak na "čarodějnice" bude? Chladnější počasí bude přetrvávat i na samém konci měsíce dubna, navíc s deštěm. "Na pátek 30. dubna předpověď hlásí zpočátku oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle pak dokonce bouřky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, nejvyšší denní teploty 12 až 17 °C," uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí pak ukazuje oblačno až polojasno, místy déšť nebo přeháňky, na hřebenech hor i srážky sněhové. Ojediněle bouřky. "Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, při malé oblačnosti kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 16 °C," doplnili meteorologové.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články