Ostrov čarodějnic Bla Jungfrun: Tajemný spirálový labyrint prý přináší neštěstí

Ostrov čarodějnic Bla Jungfrun: Tajemný spirálový labyrint prý přináší neštěstí
Zdroj: Wikimedia Commons/Pål-Nils Nilsson, CC BY 2.5
Ostrov Bla Jungfrun bychom našli u jižního pobřeží Švédska.
Je opravdu velmi malý, v průměru má pouhý kilometr. 
Přesto se na něm nachází unikátní příroda. V roce 1926 byl prohlášen za národní park.
Traduje se o něm hned několik pověstí. Třeba ty o čarodějnicích a jejich temných sletech. Z Trolleborgova bludiště zase není radno krást kameny. Dotyčného jedince pak prý čeká neštěstí, a to tak dlouho, dokud nevrátí kámen zpět.  
+ 1 fotka+ 2 fotky

Přestože byl malý ostrov Bla Jungfrun švédskou vládou prohlášen za národní park, vyhýbají se mu lidé obloukem. Věří totiž tomu, že se zde v minulosti proháněly čarodějnice. Místo je prý prosycené negativní energií, která dokáže neblaze ovlivnit každého návštěvníka...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 04. 2021 14:58

Švédský ostrov Bla Jungfrun na první pohled upoutá holými útesy ze žuly a velkými balvany. V průměru má jen kilometr a v minulosti byl neprůchodný kvůli všudypřítomnému břečťanu. Nemá žádné stálé obyvatele.

Modrý vršek? Raději Modrá panna...

Bla Jungfrun (Modrá panna) není ve skutečnosti pravé jméno tohoto velmi malého, avšak zároveň děsivého ostrůvku. Původní název zní Blakulla. To lze přeložit jako Modrý vršek, což je logické, jelikož celý ostrov pokrývá modrý granit.

Námořníci plující okolo tohoto ostrova ale věřili, že pokud vysloví název Blakulla, dojde prý k obrovské bouři. Modrá panna tak měla uchlácholit zlé síly sídlící na tomto místě.

Ráj čarodějnic

Ještě zlověstněji ale působí spojení ostrova s čarodějnicemi. Ty se měly na Blakulle scházet každoročně na Zelený čtvrtek, aby vzdaly hold svému temnému pánu. Proč ale tato legenda vznikla? Odborníci se shodují na tom, že za to mohl zřejmě neobvyklý, a někdy až děsivě působící vzhled ostrova.

Další pověst zase hovoří o tom, že na Jungfrunu žily nadpřirozené ženské bytosti. Lidé jim měli na břehu nechávat různé dary, hlavně oblečení, aby si je naklonili na svou stranu a nepřišli k žádné úhoně, když museli proplout okolo.

Prokleté kameny

Další záhadou je prazvláštní Trolleborgův labyrint, který leží v samotném srdci ostrova. Tvoří jej řada kamenů, které dohromady připomínají spirálu. Říká se, že pokud by si někdo odnesl byť jen malý kousek domů, čeká jej velké neštěstí, které nezmizí, dokud jej nevrátí zpět. Sice není přesně známo, kdy byl labyrint vytvořen, spekuluje se však o tom, že byl k různým rituálům používán už ve starověku. Mimochodem, nedaleké město Oskarshamn každoročně dostává kameny od návštěvníků ostrova, často s doprovodným dopisem popisujícím neštěstí a katastrofy, které se jim staly poté, co si odnesli suvenýr. A teď pokorně žádají o jejich návrat na původní místo...

K tajemným obřadům měly posloužit i dvě jeskyně, které v roce 2014 objevili archeologové. V jedné je oltář a v druhé jakési provizorní jeviště, jež mělo pravděpodobně sloužit k pozorování těchto rituálů. Ač je ostrov skutečně malý, ukrývá i četné průvaly, o kterých se zase traduje, že sloužily jako vstupy do skrýší trollů. Bla Jungfrun toho nabízí opravdu hodně – zajímavou přírodu i báje, ze kterých mrazí.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Bla Jungfrun

Ancient-origins.net: Bla Jungfrun Island, Sweden: Where Witches dwell and labyrinths confuse

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články