8 způsobů, jak zabavit děti v lockdownu, když nechcete sedět doma

8 způsobů, jak zabavit děti v lockdownu, když nechcete sedět doma
Zdroj: Pixabay

Všude dobře, tak co doma? praví parafráze slavného přísloví. A držet se jí můžete i za současného lockdownu. Pokud už si nevíte rady, jak zabavit děti doma, vyrazte s nimi ven. Nabízíme vám osm tipů, jak drobotinu zaměstnat tak, aby večer unavená a spokojená padla do peřin.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 09. 03. 2021 06:00

Byť možnosti jsou vinou vládních protiepidemických nařízení značně omezené, pobyt na čerstvém vzduchu zatím nikdo nezakázal. Pojďme si tedy projít osmičku činností, která v covidové době nadchne nejen děti, ale možná i vás…

1. Vyrazte na hřiště

Ne všechny obce uposlechly doporučení vlády a uzavřely dětská hřiště. Pokud mezi ně patří i ta vaše, není problém tam s dětmi zajít. Jen si dejte pozor, abyste dodržovali pravidlo tří R (vydezinfikované ruce, roušky, rozestupy).

2. Udělejte si tělocvičnu za domem

Co zkusit trochu retro zábavy, ke které stačí plácek na sídlišti? Pokud nemáte možnost, čas nebo chuť zamířit do přírody, sbalte křídy, švihadlo, bublifuk, balon nebo gumu na skákání a máte o program postaráno. I dnešní přetechnizované děti to určitě ocení!

3. Vytáhněte kolo

Do přírody nemusíte vyrážet jen pěšky. V těchto dnech, kdy sluneční paprsky nabírají na síle, se drobotina nejlépe vyřádí na kole, odrážedle nebo jiném dopravním prostředku. A vy budete mít postaráno nejen o zábavu, ale i o kondičku. Ať už si vezmete kolo, nebo za dětmi poběžíte po svých.

4. Pozorujte ptáky

Příroda se pomalu probouzí k životu a byla by škoda si to nechat ujít. Máte-li možnost, kupte v blízkém zverimexu nebo supermarketu balení zrní pro ptáky (optimálně s vysokým obsahem slunečnice) a nasypte ho do krmítka. Těch zejména v městských parcích najdete určitě víc než dost. Zpovzdálí pak můžete s dětmi sledovat, které druhy ptáků vaše nadílka přilákala. Standardně to v tuto dobu bývají červenky obecné a sýkory koňadry.

5. Studujte probouzející se přírodu

Pokud nechcete experimentovat se zrním, můžete vyrazit prostě jen na procházku do zeleně. Raší už pampelišky? Kde kvetou sedmikrásky? Kdo najde první lístky jitrocelu? To vše může být pro vaše děti vzrušující hra. A nemusíte se zaměřit jen na rostliny. V teplejších dnech můžete touto dobou na slunných místech narazit už i na první hmyz. Věděli jste, že ruměnice pospolné často vylézají už koncem února?

6. Nakrmte kachny

Pokud máte v blízkosti vodní plochu, můžete vyrazit nakrmit kachny nebo labutě. To děti milují! Pokud už ale dáváte do batůžku nakrájený starý chleba, zadržte. Ač jsme ho všichni jako malí kačenám házeli, pro vodní ptáky není vůbec vhodný. Pouze jim zaplní žaludek a nedodá žádné živiny, což je nebezpečné zvláště na jaře pro mladé jedince, kteří z toho mohou mít trvalé následky v podobě deformace křídel, tzv. angel wings. Raději než staré rohlíky proto sbalte nadrobno nakrájený salát nebo slupky z celeru, mrkve či kedlubny.

7. Vydejte se za pokladem

Znáte geocaching? Ne? Jde o celosvětově populární navigační hru, kdy člověk vybavený GPS (stačí jen mobilní telefon s příslušnou aplikací) hledá ukryté krabičky (cache), jejichž souřadnice se dozví na internetu, konkrétně webových stránkách geocaching.com. Tam naleznete i podrobná pravidla hry. Zapojit se může skutečně každý a i vy určitě máte ve svém okolí nějakou tu krabičku.

8. Vraťte se do dětství

Nechcete-li děti zatěžovat technikou, oživte si hry ze svého mládí. Najděte v lese pařez a zkoušejte se do něj trefit šiškou. Udělejte čáru a soutěžte, kdo nejdál doskočí. Vymyslete předmět (smrk, modré auto) a kdo ho první najde, vyhrává. Naučte děti házet žabky nebo jim z přírodních materiálů vyrobte lodičky, které pak společně pošlete po potoce. A hlavně, nenechávejte v tom děti samotné. Vsadíme se, že i vám tyhle hry zvednou náladu pochroumanou věčnými zákazy.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články