Jarní očista jater: Nemusíte hned do lékárny, pomůže vám těchto 9 bylinek

Jarní očista jater: Nemusíte hned do lékárny, pomůže vám těchto 9 bylinek
Zdroj: Pixabay

Játra mají řadu důležitých funkcí, mimo jiné zbavují naše tělo škodlivých látek. Umí se regenerovat sama, ale i tato schopnost má své limity. Popřejte jim proto jarní očistnou kúru. Pomůže vám k tomu následujících 9 bylin.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 06. 03. 2021 09:00

Dobrá zpráva je, že v přírodě najdeme poměrně dost rostlin, které svým složením přispívají k podpoře činnosti jater. Ale pozor! Nic se nemá přehánět a i tyto léčivky je třeba užívat s mírou, co se týče množství a četnosti.

1. Ostropestřec mariánský

Naprostou jedničkou v péči o játra je ostropestřec mariánský. Extrakt ze semen zvaný silymarin pečuje o tkáň jater a podporuje regeneraci buněk. Tato bylinka se v přírodní medicíně využívá i při zánětech jater. Nevhodný je pro těhotné a kojící ženy.

2. Pampeliška lékařská

Pampeliška je nejen urputný plevel, ale také známá léčivá bylina. V případě podpory jater se využívá kořen. Je plný vitaminů a minerálů a je vhodný pro očistnou kúru.

3. Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá je také často označovaná za protivný plevel, ale to bychom jí hodně křivdili. Kromě toho, že z listů jde připravit velmi chutná polévka, slouží tahle bylina k očistě jater. Sbírají se mladé listy a nejúčinnější je právě zjara.

4. Řebříček obecný

Účinné látky z řebříčku, především flavonoidy, pečují o stav jater a podporují jejich činnost. Kromě toho tato bylinka prospívá i trávení, využívá se hlavně při křečích. Podobně jako ostropestřec by ho neměly užívat těhotné a kojící ženy.

5. Parcha saflorová

Lidové označení tohoto léčivého bodláku zní maralí kořen. Rostlina sice pochází ze Sibiře, ale roste i u nás. Na regeneraci jaterní tkáně můžete využít nálev, odvar nebo tinkturu z čerstvého kořene. Uplatní se ale i sušený. Kromě jiného omezuje stres.

6. Rdesno mnohokvěté

Tuto bylinu hojně využívá tradiční čínská medicína, bývá označována jako elixír mládí a mimo jiné posiluje i játra. Užitečné jsou usušené kořeny, ze kterých se připravuje odvar. Z rostliny se získávají i extrakty.

7. Vřes obecný

Tahle rostlinka je nejen velmi dekorativní, ale zároveň se hodí pro zdraví. Pro tento účel se využívají kvítky a lístky volně rostoucího vřesu. Tento blízký příbuzný brusnice borůvky je specialistou na likvidaci škodlivin v organismu, pomáhá při onemocněních jater, mírní úzkost a nervozitu.

8. Hořec žlutý

Hořec posiluje činnost jater a žlučníku. Opět je užitečnou částí kořen, ze kterého se připravuje odvar, dá se ale sehnat i tinktura.

9. Čekanka obecná

Čekanka obecná je poměrně všestranná rostlina. Květy se uplatní v péči o oči, kořen a nať zase podporují jaterní funkce a tvorbu žluči. Důležitá je očistná funkce této bylinky. Bylinkáři po ní sahají i při otravách.

Co škodí játrům

Důležité je také vědět, jak játrům zbytečně neškodit. V tom případě je třeba omezit cukr, živočišné tuky, smažená jídla, uzeniny, polotovary a bílou mouku. Nevhodný je rovněž alkohol a cigarety či nadměrné pití kávy. Stres a nedostatek vitaminů, minerálních látek a dalších cenných složek potravy jsou dalšími příčinami oslabení jater. Játrům neprospívá ani přílišná konzumace léků.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články