LC dieta: Nízkosacharidové stravování vyžaduje pečlivou přípravu, jinak hrozí zdravotní obtíže

LC dieta: Nízkosacharidové stravování vyžaduje pečlivou přípravu, jinak hrozí zdravotní obtíže
Zdroj: Pixabay.com

LC dieta neboli Low Carb a někdy také LCHF (Low Carb High Fat) je způsob stravování, kdy je významně snížen příjem sacharidů a posíleny jsou tuky. Toto nízkosacharidové stravování pomůže zhubnout. Jaké jsou klady a zápory? Co byste o něm měli vědět?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 01. 02. 2021 13:00

Tuto stravu zpopularizoval anglický pohřebník William Banting 1796-1878, který se o ní dozvěděl od Dr. Williama Harveho. Ten byl na Low carb stravování upozorněn v souvislosti s cukrovkou v rámci pařížské přednášky francouzského fyziologa Clauda Bernarda.

Co je LC dieta

Pomocí Low Carb můžete snížit obsah tuku v těle a změnit svou tělesnou hmotnost. Strava také může mít vliv na řadu zdravotních obtíží. Vyřadíte ze stravy (případně výrazně omezíte) potraviny s vysokým obsahem sacharidů. Tím nedochází k výkyvům hladiny cukru v krvi. Budete pociťovat větší sytost.

Kalorie se většinou počítají jen ze začátku, potom, co se naučíte stravu lépe odhadovat. Nesmí se hladovět. Důležité je upravit poměr makroživin, aby se změnilo fungování organismu.

Míra zkonzumovaných sacharidů záleží na individuálních potřebách. Pro někoho je to stav ketózy (tedy do 20 g), někomu vyhovuje 50 g, jinému zase 100 g. Důležité je poslouchat vlastní tělo nejen při nastavení sacharidů, ale i všech ostatních látek. Při této dietě je důležitá celková pohoda.

Spousta lidí si vzala LC dietu za životní styl. Řada odborníků ale před dlouhodobým dodržováním varuje.

Jak funguje LC dieta

LC dieta klade důraz na kvalitu a způsob zpracování surovin. Nevhodné jsou všechny ultra průmyslově zpracované potraviny od ochucovadel, přes instantní jídla, až po nekvalitní uzeniny. Co by se podle některých názorů u LC diety nemělo měnit, je množství bílkovin. Zůstat by mělo na obvyklé úrovni.

Tuky jsou vhodné, ale pouze některé. Nepatří sem margaríny. Často tito dietáři změní počet jídel z obvyklých 5-6 na 2 jídla denně, protože nepociťují hlad.

Na rozdíl od Paleo diety je povoleno jen některé ovoce (množství fruktózy), mohou se mléčné výrobky, zakázána jsou i přírodní sladidla.

LC dieta – klady

Zbavíte se nezdravých potravin, jako jsou cukry (třeba med, kokosový cukr), sladkosti, limonády, výrobky z mouky (pečivo, těstoviny), obilniny (včetně rýže), luštěniny, škrob (včetně brambor), alkohol.

Během diety můžete cítit více energie, lépe spát a často zmizí i nezvladatelné chutě. Důvodem je stabilnější hladina krevního cukru, úprava tvorby inzulínu a dalších hormonů. To vše může vést ke zlepšení zdravotního stavu.

LC dieta – zápory

Významně omezíte ovoce (jako zdroj cukru). Ve stravě může chybět potřebná vláknina, která se dá jinak získat z celozrnných potravin, případně z luštěnin. Při špatné interpretaci diety se objevuje vyšší příjem bílkovin, než je potřeba. Obzvláště tučnějších druhů mas mimo ryby. Časem se to může projevit na stavu ledvin.

Než se rozhodnete pro tuto nízkosacharidovou stravu a máte nějaké zdravotní komplikace, je třeba se poradit s lékařem.

LC dieta – doporučené potraviny

Doporučená je strava s nízkým obsahem sacharidů. Zohledněny jsou i u zeleniny (dýně, lilek, cuketa, tuřín, olivy, cibule, česnek, brokolice, květák, listové saláty, rukola, polníček). Opatrně s mrkví, okurkou, rajčaty a paprikou. Z ovoce by se měly vybírat bobulovité druhy, jako borůvky, maliny, ostružiny, jahody. Dát si můžete i kousek jablka, hrušky, opatrně se švestkami, broskvemi.

Mezi zástupce bílkovin patří maso (všechny druhy masa, libové, prorostlejší, ale ideálně v bio kvalitě), ryby (makrela, kapr, losos, pstruh), vejce (ideálně bio ne z klecového chovu), pokud není alergie nebo intolerance, tak i mléčné výrobky (kvalitní, s dostatkem tuku).

Z tuků lze zmínit máslo, ghee, sádlo, olivový olej, kokosový olej, olivy, avokádo, v menší míře ořechy, tučné ryby, tučné vepřové maso, mléčné výrobky. Chybět by neměla ani semínka.

LC dieta – vzorový jídelníček

Ke snídani si můžete dát vaječnou omeletu se zeleninou nebo pudink z chia semínek.

K obědu si připravte francouzský cibulový koláč nebo krůtí roládu s listovým špenátem. Jindy zase zeleninovou polévku s rybou.

K večeři si dejte třeba lososa s celerovými hranolky nebo salát s celerem. Jinou variantou je zapečené avokádo s vajíčkem.

Jak je drahá LC dieta

Dieta Low carb je založena na kvalitních potravinách, a proto může představovat vyšší finanční zátěž, na druhou stranu se jí třeba jen dvakrát denně.

Pomůže LC dieta opravdu zhubnout?

LC dieta pomůže krátkodobě snížit váhu, ta se ale může v dlouhodobějším horizontu zvýšit (o kolik už záleží na vlastním stravování po ukončení diety).

Je náročné držet LC dietu?

Náročný může být přechod na tuto dietu. Problém pak může být při stravování mimo vlastní domácnost (restaurace, oslavy).

LC dieta a cvičení

Stravování podle Low carb je třeba zkombinovat i s vhodným pohybem. Možností jsou krátká a intenzivní cvičení, třeba i deset minut denně. Někdo ale nedoporučuje běh, z důvodu přílišné náročnosti pro klouby.

LC dieta – které celebrity ji držely

Nízkosacharidové stravování využívá řada různých celebrit. Oblíbila si je herečka Megan Fox a prohlásila, že ani nevyužívá podvodných dnů. Bývalá veganka, herečka, Jennifer Lopez, se nyní stravuje převážně podle Low carb, aby zůstala pevná.

Basketbalista NBA Kobe Bryant věděl, jaký vliv má strava na energii a psychiku a bral ji vážně. Jeho způsobem stravování se inspirovala i většina týmu Lakers, který se týkal snížení příjmu sacharidů. Tajemstvím krásy a boje proti stárnutí je v případě herečky Jennifer Aniston také nízkosacharidová strava, ale i jóga, kardio cvičení nebo třeba důkladná péče o pleť.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články