Cambridge dieta: Koktejly, přísné počítání kalorií a neskutečně rychlé hubnutí

Cambridge dieta: Koktejly, přísné počítání kalorií a neskutečně rychlé hubnutí
Zdroj: Freepik.com

Cambridge dieta slibuje velké snížení váhy. Není ale založená na skutečných potravinách, což může mít své důsledky. Jak je sestaven jídelníček a co dalšího byste měli vědět?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 27. 01. 2021 13:00

Cambridge Weight Plan navrhli odborníci na výživu z Velké Británie. V zásadě se jedná o nízkokalorické stravování pomocí vytvořených jídel. Odborníci jsou v tomto případě poněkud skeptičtí, obávají se totiž jojo efektu.

Co je Cambridge dieta

Dietu vymyslel Dr. Alan Howard na Cambridgeské univerzitě v roce 1970. V 80. letech 20. století byla dieta zavedena v USA a Velké Británii jako komerční produkt. Nyní dieta získala nový název The 1:1 Diet a klade důraz na vztah mezi dietářem a poradcem.

Původně měla dieta pomáhat s hubnutím velmi obézních lidí. Proto je možné jejím prostřednictvím dosáhnout i velkých úbytků váhy, dokonce se mluví až o 20–50 kg. Dietu si ale oblíbili i ti, kteří chtějí zhubnout třeba jen 5 kg. Zároveň by měla dieta pomoci nastavit nový, zdravější způsob života.

Jak funguje Cambridge dieta: Návod a postup

Cílem je změnit metabolismus sacharidů na metabolismus tuků. Tedy podobně jako u keto diety si tělo energii místo ze sacharidů čerpá z tuků. Tím, jak využívá vaše tuky, hubnete.

Na této formě diety musí člověk spolupracovat s odborníkem. Projdete konzultací a vyberete si program podle množství přijatých kalorií a zdravotního stavu. Jídlo je předpřipravené a zahrnuje koktejly, polévky, kaše a různé tyčinky. Doba dodržování je různá, může se jednat o několik týdnů. Dieta se dělí do šesti „kroků“, které nabízejí zhruba 800–1 500 kalorií denně. Dieta je třífázová – přípravná, redukční a stabilizační.

1. krok odpovídá 800–850 kaloriím a zahrnuje konzumaci 3–4 produktů Cambridge a bílou/zelenou zeleninu. Je důležité vypít alespoň 2,5 litru tekutin, kam se nepočítá káva ani černý čaj.

2. krok odpovídá 800 kaloriím. 3 produkty + mléčný produkt + bílkovina + zelenina.

3. krok znamená 1000 kalorií. 2 produkty + mléčný produkt + oběd (bílkovina + zelenina), večeře (bílkovina + zelenina).

4. krok představuje 1200 kalorií. 2 produkty + mléčný produkt + oběd (bílkovina + zelenina), večeře (bílkovina + zelenina) + 1× ovoce + 1× příloha.

5. krok představuje 1500 kalorií. 1 produkt + mléčný produkt + oběd (bílkovina + zelenina + příloha), večeře (bílkovina + zelenina + příloha) + 1× ovoce + 1× doplněk.

V posledním 6. kroku se počítá s 1500 a více kaloriemi a představuje individuálně sestavený jídelníček.

The 1:1 Diet je možné začít v kterémkoli kroku. Záleží na jednotlivém vyhodnocení a zdravotním stavu dietáře.

Cambridge dieta – klady

Dieta nabízí okamžitý a drastický úbytek váhy. Hotové produkty by měly být vyvážené a poskytovat vše potřebné. Některé vědecké studie tvrdí, že hubnutí je bezpečné a přináší pozitiva i do budoucna. Dieta by měla být nápomocná při léčbě cukrovky, prediabetes, osteoartrózy, obstrukční spánkové apnoe, obezity a kardiovaskulárních poruch.

Cambridge dieta – zápory

Protože nízkokalorická strava může představovat nebezpečí, měl být být dietář pod kontrolou zdravotníka, aby nedošlo ke zdravotním komplikacím. Ti, kteří tímto stravováním prošli, hovoří o vedlejších účincích, jako je špatný dech, plynatost, zácpa, nevolnosti, pocit nachlazení, únava a závratě. Vyskytly se i žlučníkové kameny.

Protože se jedná o konzumaci náhražek skutečného jídla, může to vést ke špatným stravovacím návykům. Nemusí být ani plnohodnotná. Jde o poměrně drastické stravování a člověk dodržující takovou dietu s tím může mít potíže. Proto není ani jistota s dlouhodobým udržením váhy.

Cambridge dieta – doporučené potraviny

Cambridge dieta je založena na předpřipravené stravě, kterou doporučuje.

Cambridge dieta – jídelníček a recepty

Jak může vypadat jídelníček? Produkty Cambridge diety je možné kombinovat s následujícími jídly. K snídani si můžete připravit ovocný koktejl a 3x žitné křupavé pečivo s nízkotučným krémem nebo tvarohem. Jako hlavní jídlo poslouží smažená kreveta a malý kousek ovoce.

K obědu si můžete připravit pečenou rajčatovou a pomerančovou polévku, malou roládu plněnou tvarohem s nízkým obsahem tuku. K večeři pak například paellu s jednou porcí zeleniny.

Jaká je cena jednotlivých produktů v Cambridge dietě?

Cena jednoho jídla je 79 Kč, nápoj 150 ml stojí 210 Kč. K tomu je potřeba připočítat čas s výživovým poradcem, který si počítá alespoň 50 Kč za půl hodiny.

Pomůže Cambridge dieta opravdu zhubnout?

Cambridge dieta pomůže zhubnout. Otázkou je, co bude následovat po jejím ukončení a jak na tom člověk bude zdravotně.

Je náročné držet Cambridge dietu?

Cambridge dieta je sice snadná na přípravu, potíže ale může představovat v omezeném způsobu stravy. Všem nemusí vyhovovat umělá strava a nízké kalorie.

Cambridge dieta a cvičení

Každý krok Cambridge diety má odpovídající pohybové doporučení. V kroku 1A je to třeba lehká fyzická zátěž, chůze, jóga, pilates, strečinkové cvičení, plavání a vodní aerobik. Každý vyšší krok představuje vyšší denní energetický příjem a také vyšší fyzickou aktivitu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články