Jojo efekt: Jak mu předejít jednou provždy

dieta, sendvič
Zdroj: pixabay.com

Je to k vzteku, celé měsíce tvrdě pracujete na své vysněné váze, držíte dietu, poctivě se hýbete… Jenomže pak jako by se něco zvrtlo a vy začnete rychle nabírat shozená kila zpátky, až se dostanete na původní váhu a často ještě dál.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 12. 10. 2020 14:30

Najednou jako by se vám vytratila motivace trápit se hlady, přepočítávat kalorie a vybírat si potraviny. Zase se vrátíte se ke starým návykům a pohodlnému životnímu stylu. Přiznejte si, že už jste to zažili. Přesně tak, řeč je o známém a nežádoucím jojo efektu, hlavním postrachu všech redukčních diet. To, že zhubnete, totiž ještě neznamená, že máte vyhráno. Opravdu vyhrajete až tehdy, když se vám podaří si novou postavu udržet.

Konečně jsou kila dole

Je to tak – po ukončení redukční diety si nějakou dobu užíváte své vysněné postavy, nakoupíte o dvě čísla menší džíny a pomalu začnete slevovat ze svého striktního jídelníčku. Jednou je to sklenka koly, jindy zmrzlinka u televize. Prostě máte pocit, že další omezování už není potřeba. Chcete si zase jídlo zase hezky užívat a nepočítat kalorie, prostě dát si to, na co zrovna máte chuť.

Jestliže jste byli před dietou zvyklí na mnohem vyšší kalorický příjem, je pochopitelné, že vás hlad sužuje i po zhubnutí. Problém je v hlavě, ne v žaludku.  A chcete-li si svou novou postavu i nadále udržet a netrápit se přitom hlady, hledejte pomoc v přírodě.

Zelený tukožrout

Máte rádi kávu? Tak to už jste určitě slyšeli o zelené kávě. Zelená káva není nová odrůda, ale nejde o nic jiného, než označení pro kávová zrna, která ještě neprošla pražením. Díky tomu také obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Jednou z těch nejzajímavějších je kyselina chlorigenová, která se při běžném pražení téměř vytrácí. Tato látka spolu s kofeinem posiluje metabolismus a napomáhá tak k rychlejšímu spalování tuků. Zároveň zpomaluje uvolňování cukru v krvi a následně tak i snižuje ukládání tuku.

Tajemná kráska

S hubnutím, respektive s přirozeným udržením hmotnosti, pomůže také tajemná asijská rostlina Garcinie kambodžská nebo spíš její plody. Ty se v jižní Asii už po staletí konzumují jako ovoce. Používají se ale také ke kořenění pokrmů vedoucí k navození pocitu sytosti. Garcinie  totiž obsahuje množství kyseliny hydroxycitronové, která příznivě ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů v těle a navozuje pocit sytosti už po malé porci jídla.

Tato potravina bohužel u nás není k dostání, musíte se tedy spokojit s přípravky, které ji obsahují, nebo s čistým extraktem v podobě prášku či kapslí.

Vyspěte se do růžova

Přírodní pomocníci nám možná pomohou zahnat hlad, ale nejsou samospasitelní. Byla by to paráda zobnout pilulku a mít o pět kilo méně. Bohužel, bez pohybu a zdravého životního stylu to zatím nejde.

Proto je důležité dodržovat pravidelný a zdravý režim. Základem je dostatečně a kvalitně spát. Během spánku naše tělo regeneruje a produkuje hormony a enzymy, díky kterým správně funguje. Vydatný spánek pomáhá i k regulaci tělesné hmotnosti. Rovněž dodržování pitného režimu je pro udržování váhy nesmírně důležité, ne nadarmo se říká, že hlad je maskovaná žízeň.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články