Přerušovaný půst: Dieta, při které se dosyta najíte

Přerušovaný půst: Dieta, při které se dosyta najíte
Zdroj: unsplash.com
Metoda přerušovaného půstu je založena na pravidelném  střídání časových úseků kdy jíme a kdy hladovíme. Neurčuje, jak velké mají být vaše porce. Podstata je ukrytá v dodržování časového harmonogramu.Je důležité, aby skladba vašeho jídelníčku byla pestrá a odpovídala principům zdravého stravování. Částečně už přerušovaný půst v podstatě dodržujete tím, že během noci nejíte. Tedy pokud nepodnikáte noční nájezdy na lednici. + 3 fotky+ 4 fotky

Spíš než o dietu, jedná se o upravený způsob stravování, při kterém dopřejete svému tělu dostatek času na odpočinek od trávení. Je to celkem jednoduchý princip s několika snadnými pravidly.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 05. 09. 2020 10:00

Přerušovaný půst neboli Intermittent Fasting se v poslední době stal doslova stravovacím hitem. Říká se, že přispívá k hubnutí, zlepšuje metabolickou rovnováhu a možná dokonce že i prodlužuje život.

Existuje několik metod pro aplikaci tohoto stravovacího vzorce. Každá metoda může být efektivní, ale o tom, která bude fungovat právě na vás, rozhoduje vaše tělo a podvědomí. Předkládáme vám tři možnosti, jak přerušovaný půst aplikovat a na vás je, pro kterou se rozhodnete.

Metoda 16/8

Každodenní stravovací rytmus, při kterém muži nejedí 16 a ženy 14 nebo 15 hodin. Stravujete se v otevřeném, osmi respektive desetihodinovém okně, do kterého byste měli rozmístit dvě až tři jídla.

Dodržování tohoto systému je vlastně úplně přirozené, protože se normálně v sedm hodin večer najíte, vynecháte chipsy u televize, hlad zaspíte a druhý den dopoledne v jedenáct muži a ženy dokonce už kolem deváté hodiny se nasnídáte.

Jestliže potřebujete pro svůj pracovní výkon snídat, stačí, když si okno posunete a večer o to dříve přestanete jíst. V hladovém okně můžete pít vodu, kávu a další nápoje bez kalorií, což sníží pocit hladu.

Je ale velmi důležité jíst zdravé pokrmy. Metoda určitě nebude fungovat, když se během dne nacpete hamburgery z fastfoodu.

Metoda 5:2

Téhle dietě se také říká blesková. Během ní normálně jíte pět dnů v týdnu, a po libovolné dva dny výrazně omezíte příjem kalorií: ženy na 500 a muži až 600.

Takže si například vyberete pondělí a pátek jako postní dny a během nich si dopřejete dvě malá jídla po 250 respektive 300 kaloriích.

Variantou je metoda Eat Stop Eat, při které dvakrát v týdnu po 24 hodin nejíte vůbec nic.

Půst každý druhý den

Tahle metoda je pro pokročilé a cílevědomé. Nenajíte se totiž každý druhý den to v té nejtvrdší variantě, měkčí dovoluje zhruba 500 kalorií rozložených do celých 24 hodin. Několikrát v týdnu tak jdete spát úplně hladoví. Ale když si na to zvyknete, zjistíte, že to může být i docela příjemné.

Podtrženo sečteno

Metoda přerušovaného půstu, jestliže ji rozumně a poctivě dodržujete, může docela dobře fungovat, i když najdou se jedinci, u kterých nezabere. V tom případě váš metabolismus nespolupracuje a vy budete muset zvolit jiný způsob hubnutí. Je třeba ještě dodat, že půst by neměli dodržovat těhotné ženy ani osoby se sklonem k poruchám příjmu potravy.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články