Stane se káva součástí zdravé výživy? Její pravidelná konzumace vede ke snížení tělesného tuku, zjistila nová studie

káva
Zdroj: Unsplash.com

Káva se pro mnoho lidí stala nepostradatelnou součástí každého dne. A její příznivci teď navíc mají ještě větší důvod k radosti. Ukázalo se totiž, že pití kávy dokáže, a to zejména u žen, zabránit hromadění kil. No řekněte, není to skvělá zpráva?!

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 14. 05. 2020 12:59

Při zkoumání účinků kávy došlo k zajímavým zjištěním. Ženy, které si denně dopřávaly dva až tři šálky kávy, měly o 2,8 procent méně tělesného tuku. Konkrétní výsledky pak hovoří o tom, že dámy, které se pohybovaly ve věkové kategorii mezi 20 až 40 lety, měly úbytek 3,4 procenta břišního tuku. Kategorie žen ve věku 45 až 69 let pak měla o 4,1 procenta břišního tuku méně, pokud za den vypily čtyři a více šálků kávy. Výzkumná data byla zveřejněna v The Journal of Nutrition.

Káva jako součást zdravé výživy

Zajímavostí však je, že výsledky vyšly stejně i u žen, které pijí kávu bez kofeinu. „V kávě mohou být bioaktivní sloučeniny, které regulují hmotnost,“ uvedl doktor Lee Smith, jenž byl vedoucím výzkumné studie. „Náš výzkum naznačuje, že v kávě mohou být jiné bioaktivní sloučeniny než kofein, které regulují hmotnost, a které by zároveň mohly být potencionálně použity jako sloučeniny proti obezitě,“ dodal. „Může to být káva nebo její účinné složky. Káva by tak mohla být začleněna do strategie zdravé výživy ke snížení zátěže chronických stavů souvisejících s epidemií obezity,“ doplnil Smith.

Nový trend?

Doktor Smith však zároveň upozorňuje na to, že je důležité brát ohled na fakt, že výsledky studie byly zaměřeny jen na určitý časový bod. Zda z toho tedy může vzniknout nový trend, to zatím není jasné. „Nevěříme však, že by něčí váha byla ovlivněna spotřebou jeho kávy,“ řekl.

Takže, vážení milovníci kávy, zejména tedy ženy, co vy? Zaznamenaly jste nějaké tělesné změny jen díky tomuto zázračnému nápoji?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články