Káva arabica a robusta. Která je kyselejší a jak připravit ten nejlepší nápoj i v domácích podmínkách

Pokud chcete mít sytě hnědá vajíčka, připravte si litr opravdu silné kávy.
Zdroj: Pixabay.com
Znáte cibetky? Jedná se o podčeleď malých šelem z čeledi cibetkovitých.Cibetky jsou rozšířeny od Asie přes Afriku po jižní Evropu. Živí se hmyzem a tropickými plody včetně plodů kávovníku.Sběrači v pralese pátrají po jejich trusu, z něhož zrna kávy vybírají. Díky vlastnostem trávicího ústrojí cibetek jsou i po průchodu jím neporušená.Ze zrn se vyrábí údajně nejlepší a také nejdražší káva na světě, Kopi Luwak.+ 2 fotky+ 3 fotky

Káva, lépe řečeno kávová kultura u nás našla řadu příznivců, přinesla bezpočet druhů káv a nabídla profesionální baristy, kteří tenhle nápoj pozvedli k vytříbeným chutím. K plnému ocenění je ale třeba mít alespoň základní znalosti třeba o tom, co je arabica a co robusta.

Linda Maletínská
Linda Maletínská 15. 03. 2020 10:00

Možná vás překvapí, že kávovník je vlastně ovocná dřevina a jeho plody jsou kávové třešničky. Pěstuje se v subtropickém a tropickém pásmu, například ve Střední a Jižní Americe, Africe, ale také v Austrálii a Asii. Výsledná kvalita a vlastnosti kávových zrn se odvíjí od klimatu, půdy, nadmořské výšky, oblasti a metody pěstování. Ačkoli existuje spousta druhů kávy, nás budou zajímat jenom dva, a sice Arabica a Robusta.

Arabica nebo robusta

Když si jdete pro kávu do specializované prodejny, první otázka bude, zda chceme arabicu či robustu. Jaký je v nich rozdíl? Velký! Zatímco pěstování druhu arabica je pro pěstitele celkem komplikované a na úrodu si musejí počkat až 6 let, méně choulostivá robusta dokáže plodit již za dva roky. Za kvalitnější bývá považována arabica (je i dražší), ovšem na výsledné chuti se velmi podílí také způsob sklizně (ruční x strojová), ale i samotný způsob přípravy kávy.

V kavárnách se velmi často setkáváme s předem upravenými směsicemi – například 70 % arabica a 30 % robusta. Chuťově jsou oba druhy odlišné, arabica je nakyslejší, v některých druzích můžete cítit ovocné tóny, koření, ale i květinové esence, kdežto robusta si drží svou zemitou, hořkou chuť a nemívá žádné další chuťové podtóny. Robusta má oproti arabice až třikrát více kofeinu. Rozdíl poznáte dokonce i na zrnu – arabica má větší zrno a prostřední rýha zrna je esovitého tvaru. Robusta je tmavší, menší a s rovnou rýhou.

Jak si připravit výbornou kávu doma

Pokud si chcete vychutnat lahodný šálek kávy doma, ideální je zakoupit zrnkovou kávu dle vlastní preference. Někomu více vyhovuje hořká robusta, jiný potřebuje ovocné tóny, další sáhne po směsi. Myslete na to, že je vhodné ji mlít až doma před úpravou.

Jestliže dáváte přednost klasické přípravě kávy na tzv. turka, vyzkoušejte dvě plné lžičky umletých kávových zrn, které zalijete na třikrát vodou o teplotě těsně před bodem varu (98 st. Celsia). Další možnost představují moka konvičky, které protlačí vodu skrz kávu párou a nechají krásně vyniknout její chuti. Oblíbený je i French press, jenž oddělí lógr od kávy, takže si šálek tohoto voňavého nápoje můžete vychutnat beze zbytku. Do módy se též vrací filtrovaná káva – u ní je dobré namlít kávu hruběji – zhruba jako na konzistenci kuchyňské soli.

A jakou kávu si vybrat v kavárně? Na pár zajímavých tipů se můžete těšit příště.

NA NETRADIČNÍ KÁVU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články