Dopřejte si ji klidně před spaním: Vše, co jste chtěli vědět o bezkofeinové kávě

Bezkofeinovou kávu si můžete dopřát i před spaním
Zdroj: Pixabay
Bezkofeinovou kávu si můžete dopřát i před spanímKáva by měla být kvalitní a to i bezkofeinováKáva bez kofeinu nemusí ztratit své pověstné aromaDekofeinizace se provádí na zelených zrnech+ 1 fotka+ 2 fotky

Díky bezkofeinové směsi si můžete dopřát šálek kávy těsně před spaním či odpoledním odpočinkem. Jak se kofein ze zrn odstraňuje?

Petra Járková
Petra Járková 18. 10. 2018 16:38

Ve správných dávkách kofein působí jako stimulant, pomáhá snižovat únavu a udržuje bdělost. Vědci se shodují, že jeho optimální dávka je 4 až 6 mg na kilogram tělesné hmotnosti, tedy člověk s váhou 70 kilogramů může užít za den až 420 mg kofeinu. Podle údajů uvedených na www.coffeeandhealth.org je 400 mg (nebo ekvivalent až 5 šálků kávy) denně označováno jako mírná spotřeba kofeinu. Pro jednodušší počty platí, že espresso nebo káva připravená v moka konvičce obsahuje 35 až 100 mg kofeinu a cappuccino 70 až 80 mg kofeinu.

Jaké jsou metody odstranění kofeinu?

Způsoby, jak odstranit kofein z kávových zrn, hledali lidé už v minulosti. Počátkem 20. století Ludwig Raselius, průkopník v metodě odstranění kofeinu z kávových zrn, vyvinul první systém extrakce alkaloidu s použitím organických rozpouštědel a páry. Od té doby se metody zdokonalily. Dnes je kofein extrahován ze zelené kávy několika způsoby: použitím organických rozpouštědel (dichlormetanu nebo ethylacetátu), vody nebo oxidu uhličitého (v tekutém nebo nadkritickém stavu). Chuť výsledného produktu se pak může lišit v závislosti na použité technice.

“Dekofeinizace” je úplné odstranění kofeinu z ještě zelených kávových zrn před jejich pražením. Dle zákona nesmí být zbytkový kofein v zelené kávě více než 0,1 %.

Jak zachovat aroma bezkofeinové kávy?

Vzhledem k tomu, že první dvě výše uvedené metody extrakce kofeinu způsobují ztrátu aroma kávy, ideální je používat oxid uhličitý a káva si tak zachovává své charakteristické vlastnosti.

Postup je následující: během první fáze procesu extrakce kofeinu jsou kávové boby navlhčeny párou nebo vodou, a tím získají vlhkost mezi 30 % až 50 %. Následně se přemístí do válce s plynem v nadkritickém stavu, to znamená, že teplota a tlak ve válci mají vlastnosti jak plynu, tak kapaliny. Vytvořené prostředí ve válci následně dokáže odstranit kofein z kávových bobů. Následuje opakovaný proces oddělování oxidu uhličitého od alkaloidu pomocí vody a výsledkem je suchá káva bez kofeinu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články