Kávové rituály: Cappuccino je spojeno se snídaní, caffé macchiato jako odpolední povzbuzení a espresso se podává především po večeři

Káva patří k denním rituálům mnoha Čechů
Zdroj: Pixabay
Káva patří k denním rituálům mnoha ČechůKvalitní káva se pozná podle silné lahodné chuti, konzistence i barvyV dnešní době se s kávou dá dělat uměníI v práci je káva naším společníkem+ 1 fotka+ 2 fotky

Věděli jste, že po vodě je káva hned druhým nejoblíbenějším nápojem a že se jí na světě denně vypije více než 1 400 milionů šálků? Jste-li i vy jejími milovníky, pojďte tento den oslavit něčím originálním. Připravte si třeba skvělé kávové Martini s vodkou, pravou irskou kávu nebo vyzkoušejte rituál s rumem.

Redaktor
Redaktor 01. 10. 2018 08:55

Kávové probuzení, chvilka odpočinku v práci, posezení s přáteli. Káva je nápojem klidu. Nutí nás zastavit se a relaxovat, věnovat se sobě nebo blízkým. Žít tady a teď. Cítíme to stejně, jako to cítily minulé generace. Proto jsou s kávou od nepaměti spojeny zvyky a rituály, které posilovaly prožitek z jejího pití a dodávaly mu téměř magický rozměr.

Nejen čaj, ale i káva má své rituály

V Etiopii, která je historiky pokládána za kolébku lahodného nápoje, je kávový obřad důležitou společenskou událostí. Zelená zrna se nejprve upraží na pánvi nad otevřeným ohněm přímo před očima hosta. Pak jsou roztlučena v kovové nádobě nazývané mučeka. Vznikne tak jemný kávový prach, který Etiopané vaří v kovových konvicích. Do kávy navíc přidávají koření (např. kardamom, skořici nebo hřebíček), jenž jí dodá pro Evropany neobvyklou příchuť. Hotový nápoj si pak vychutnávají pozvolna v malých kalíšcích.

V Arábii byla káva nejprve nápojem mystiků. Údajně zvyšovala jejich koncentraci a spojení s bohem. Bez zajímavosti jistě není, že Arabové dali nejen jméno tajemnému nápoji, qahwa, ale název oblasti nese i nejrozšířenější odrůda, Arabica. Základními ingrediencemi arabského rituálu byla právě káva, voda a kardamom. Káva se společně s vodou vaří přibližně 10 minut. Poté se do nápoje přidá drcený kardamom a špetka šafránu. Koření se nechá vylouhovat. Arabská káva je servírována v malých šálcích většinou nefiltrovaná a neslazená.

Těžko věřit tomu, že v italských Benátkách vyvolala první dodávka kávy z Blízkého východu pobouření a málem zakázali vyložit zboží v přístavu. Exotická pochutina zde byla nejprve považována za lék. Historie se však změnila roku 1863, kdy byla na náměstí San Marco otevřena první kavárna. Postupně se nápoj rozšířil po celé Itálii a stal se nesmírně populárním. A to platí dodnes. Den v Itálii je určen jednotlivými kávovými rituály a nepsanými pravidly: cappuccino je spojeno se snídaní, caffé macchiato jako odpolední povzbuzení a espresso se podává především po večeři. Objednáte-li si pak latte, obdržíte sklenici mléka, požádete-li o cappuccino po 11. hodině ranní, prozradíte ihned, že jste turisti.

A pak káva potkala rum a irskou whiskey

Káva se během staletí stala nezbytnou součástí společenského života i většiny světových kuchyní. Každá kultura přišla s novými variantami a vylepšeními, jak ji popíjet. A tak není divu, že v 17. století káva „potkala rum“. A kde jinde než na Jamajce. Základní surovinou byla kávová zrna, která ve spojení s třtinovým rumem, cukrem a vanilkou dala vzniknout pravděpodobně prvnímu kávovému likéru.

Důležitým historickým milníkem je i rok 1943, kdy se zrodila takzvaná irská káva. Traduje se, že díky špatnému počasí bylo letadlo americké společnosti Pan Am nuceno přistát ve městě Foynes v irském hrabství Limerick. Cestující byli promrzlí, a tak barmana Sharidana z baru poblíž letiště napadlo svým nečekaným zákazníkům připravit kávu, do které pro zahřátí nalil pravou irskou whiskey a nahoru přidal kopeček šlehačky. Nápoj měl u cestujících velký úspěch a jeden z cestujících se ihned dotazoval, zda se jedná o kávu brazilskou. Sharidan údajně bezprostředně odpověděl: „Nikoli, tohle je irská káva.“ A tak se zrodila světová legenda.

Oslavte mezinárodní den kávovým koktejlem

Není tedy divu, že tento nápoj získal tolik na popularitě, až byl poctěn vznikem svého vlastního mezinárodního dne. International Coffee Organization právě dnešek ustanovila Mezinárodním dnem kávy. Pojďte i vy tento den oslavit nějakou zajímavou kávovou kombinací. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články