Prý že káva není zdravá? Omyl! Podívejte se na 5 důvodů, proč je zdraví prospěšné ji pít každý den

Kvalitní káva umí zázraky.
Zdroj: Pixabay
Kvalitní káva umí zázraky.Cukr a mléko si můžete odpustit, nejlepší káva je hořká černá.S kávou už lze dnes dělat umění.Namletá kvalitní zrnková káva.+ 1 fotka+ 2 fotky

V posledních desetiletích vědci neustále zkoumají účinky kávy na fungování lidského těla. Jejich výsledky často ukazují, že káva podporuje naše zdraví. Pojďte si přečíst jak.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 16. 08. 2018 10:24

Díky kávě můžeme být chytřejší

Káva není jen na to, abychom zůstali vzhůru. Může nás učinit mnohem inteligentnějšími. Aktivní substancí kávy je kofein, což je stimulant a zároveň nejčastěji užívaná psychoaktivní látka na světě. Mnohé kontrolované studie zkoumaly účinky kofeinu na mozek. Z jejich zjištění vyplývá, že kofein může zlepšit náladu, reakční dobu, paměť, bdělost a obecné rozpoznávací funkce.

Káva spaluje tuky

Existuje velmi dobrý důvod, proč najdete kofein ve většině přípravků na spalování tuků. Kofein, částečně kvůli jeho stimulačnímu účinku na centrální nervový systém, zrychluje metabolismus a zvyšuje oxidaci mastných kyselin. Kofein může rovněž zlepšit sportovní výkon za pomoci hned několika mechanismů včetně uvolnění mastných kyselin z tukové tkáně.

Káva snižuje riziko cukrovky

Cukrovku charakterizují vysoké hladiny glukózy v krvi v důsledku žádné reakce těla na inzulín nebo absolutní neschopnost inzulín vůbec produkovat. V pozorovacích studiích se prokázalo, že káva byla opakovaně spojena s nižším rizikem diabetu, a sice v rozmezí od 23 % až do 67 %. Z 18 studií s celkem 457 922 účastníky vyplynulo, že každý další šálek kávy denně snižuje riziko vzniku cukrovky o 7 %. Platí tedy, že čím více kávy lidé pili, tím nižší bylo riziko cukrovky.

Díky kávě budete žít déle

Ve dvou velkých epidemiologických studiích se ukázalo, že pití kávy bylo spojeno s nižším rizikem smrti všech příčin. Tento efekt je zvláště znatelný u cukrovkářů typu II. Podle jedné studie měli pijáci kávy až o 30 % nižší riziko úmrtí v období 20 let.

Káva prospívá játrům

Cirhóza je konečné stadium poškození jater, způsobeného onemocněním, jako je alkoholismus a žloutenka, kdy se jaterní tkáň do značné míry změnila na zjizvenou. Četné studie prokázaly, že káva může snížit riziko cirhózy až o 80 %. Nejsilnější účinek platil pro ty, kteří pili kolem čtyř šálků za den. Káva může také snížit riziko vzniku rakoviny jater asi o 40 %.

Rada na závěr

I přesto, že je káva v mírném množství pro nás prospěšná, pití příliš mnoha šálků naopak může být škodlivé. Takže i pro kávu platí staré dobré přísloví - Všeho s mírou!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články