Studie: Sedm „kafí“ denně? I to je pro zdraví lepší než žádná káva!

Studie: Sedm „kafí“ denně? I to je pro zdraví lepší než žádná káva!

Polemika o dopadech kávy na zdraví snad nikdy neskončí. Nyní se argumenty přesouvají na stranu těch, co na horký šálek aromatického moku nedají dopustit. Univerzitní vědci zhodnotili přes 200 studií na toto téma a vzkazují: i sedm šálků denně může snížit riziko předčasné smrti.

Jana Jánská
Jana Jánská 23. 11. 2017 11:36

Zní to podezřele? Odborníci z univerzit v Southamptonu a Edinburghu si stojí za svým.

Káva i přes obsah tolik diskutovaného kofeinu „s větší pravděpodobností zdraví prospěje než uškodí“, uvedli ve studii publikované časopisem British Medical Journal.

Optimální denní konzumace se zastavila na třech nebo čtyřech šálcích – tehdy se riziko úmrtí klesá o 17 procent v porovnání s těmi, co kávu nepijí.

A překvapivě klesá i u těch, co se kávou prolévají až sedmkrát denně. Mají 10procentní výhodu, že se dožijí delšího věku, než ti, co kávě neholdují.

Kofeinem proti rakovině?

Jako by prodloužení života samo o sobě k radosti nestačilo, upozornili výzkumníci i na další blahodárné účinky aromatického moku.

Konzumace kávy je podle nich spojena s nižším rizikem rakoviny, konkrétně pak rakoviny prostaty, endometriálních nádorů, rakoviny kůže a jater. „Prospěšné asociace“ shledali rovněž s cukrovkou, žlučovými kameny, dnou, jaterními potížemi, Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou i depresí.

Jedné skupině lidí se však uvedené benefity vyhýbají – těhotným ženám. Při konzumaci kávy se se podle vědců snižuje prodnost a zvyšuje četnost potratů a předčasných porodů.

A co negativní působení kofeinu? Copak se na něj zapomnělo? Nezapomnělo. Podle autorů se „z velké části vyrušuje“, vezmeme-li v potaz další faktory jako kouření.

Pozor na bolesti hlavy i tlak

„Káva se řadí k nejčastěji konzumovaným nápojům na světě,“ napsali experti ve své zprávě. „Jako takové by mohly být v populačním měřítku důležité i malé individuální účinky na zdraví.“

„Spotřeba kávy se jeví jako bezpečná v rámci obvyklé spotřeby, přičemž souhrnné odhady naznačují největší snížení rizika pro různé zdravotní výsledky u tří až čtyř šálků denně, a pravděpodobně zdraví prospěje než ublíží."

Podle Toma Sanderse, emeritního profesora výživy a dietetiky na King's College London, bychom se ale na závěry souhrnné recenze měli dívat s odstupem.

„Zatímco výsledky ujišťují konzumenty kávy, najdeme v nich určité limity. Káva je známa tím, že u některých lidí způsobuje bolesti hlavy a zvyšuje urgenci navštívit toaletu – někteří lidé se rozhodli kávu omezit právě z těchto důvodů,“ uvedl pro deník Evening Standard.

„Pacientům s abnormálním srdečním rytmem se doporučuje pít kávu bez kofeinu. Káva také rychle zvyšuje krevní tlak, i když jen na přechodnou dobu.“

Zdroj: British Medical Journal / The TelegraphEvening Standard

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články