Kuře na paprice: Obyčejné jídlo, které může chutnat naprosto luxusně

Kuře na paprice: Obyčejné jídlo, které může chutnat naprosto luxusně
Zdroj: Freepik.com

Naše kuchyně je na omáčkách všeho druhu postavená a najdeme mezi nimi opravdové stálice, které chutnají snad každému. Například takové kuře na paprice. Určitě se shodneme, že je to klasika naší kuchyně, kterou si oblíbili malí i velcí.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 28. listopadu 2020

Když nevíte, co uvařit dětem nebo manželovi k obědu, s kuřetem na paprice nikdy nesáhnete vedle. Jestli chcete předejít remcání, že jim nechutná vařená kůže a že je nebaví obírat kosti umazané od omáčky, klidně kůži stáhnete a kuře vykostěte. Pak už nemůže nikdo nic namítat.

Kuře na sto způsobů: Vyzkoušejte kuřecí curry salát
Mohlo by Vás zajímat:

Kuře na sto způsobů: Vyzkoušejte kuřecí curry salát

Příloha, jakou si přejete

Tradičně se kuře na paprice podává s nadýchaným houskovým knedlíkem. Stejně dobře ale chutná i s rýží, těstovinami, noky či kuskusem. Výhodou těchto příloh oproti knedlíkům je naprosto snadná a blesková příprava.

těstoviny, večeře
Mohlo by Vás zajímat:

Nevíte, co k večeři? Těstoviny jsou sázka na jistotu a tyhle máte hotové za patnáct minut

Aby se smetana nesrazila

Kamenem úrazu u lahodné smetanové omáčky je příliš zbrklé přilévání smetany do horké omáčky. Určitě je důležité nepoužívat smetanu rovnou z chladničky, ale nechat ji při pokojové teplotě ohřát, ideálně po dobu, co se vaří omáčka.

Potom přelijeme smetanu do většího hrnku a přidáme do ní několik lžic horké omáčky. Tím ji zahřejeme a můžeme pomalu přilévat do kastrolu. Přitom je ale důležité, aby se v tu chvíli omáčka nevařila. Teprve, když všechnu smetanu do omáčky vmícháme, můžeme ji zase za stálého míchání na kratší dobu přivést k mírnému varu.

Báječná selská omeleta: Neobyčejná nedělní večeře ve stylu co dům dal
Mohlo by Vás zajímat:

Báječná selská omeleta: Neobyčejná nedělní večeře ve stylu co dům dal

Kuře na paprice

Potřebujeme: 1 celé kuře, 1 lžíci másla, 1 středně velkou cibuli, 1 lžíci sladké papriky, 250 ml smetany (33%), 1 lžíci polohrubé mouky, 1 lžíci rajčatového protlaku, sůl, 2 bobkové listy, několik kuliček pepře a nového koření, kuřecí vývar.

Postup: Kuře omyjeme a rozdělíme na osm kousků. Komu nechutná vařená kůže, může ji stáhnout, doporučujeme ji ale přesto nechat v omáčce vyvařit, dodá jí sílu. Ve větším kastrolu na másle osmahneme drobně nakrájenou cibulku, poprášíme ji paprikou a krátce orestujeme (dáváme pozor, aby paprika nezhnědla, byla by hořká). Na připravený základ položíme kousky kuřete a po všech stranách je osmahneme. Podlijeme vývarem nebo jen vodou, podle potřeby osolíme a přidáme koření. Zvolna zhruba hodinu vaříme.

Měkké porce masa vyjmeme z kastrolu a uložíme do tepla. Ve šťávě rozmícháme protlak, zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou a omáčku necháme přejít varem. Hotovou omáčku propasírujeme na kuře a podáváme.

Potraviny, které by vám nikdy neměly dojít: Uvaříte s nimi vždy a spolehlivě
Mohlo by Vás zajímat:

Potraviny, které by vám nikdy neměly dojít: Uvaříte s nimi vždy a spolehlivě

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Další články