Kuře na paprice: Obyčejné jídlo, které může chutnat naprosto luxusně

Kuře na paprice: Obyčejné jídlo, které může chutnat naprosto luxusně
Zdroj: Freepik.com

Naše kuchyně je na omáčkách všeho druhu postavená a najdeme mezi nimi opravdové stálice, které chutnají snad každému. Například takové kuře na paprice. Určitě se shodneme, že je to klasika naší kuchyně, kterou si oblíbili malí i velcí.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 28. 11. 2020 11:00

Když nevíte, co uvařit dětem nebo manželovi k obědu, s kuřetem na paprice nikdy nesáhnete vedle. Jestli chcete předejít remcání, že jim nechutná vařená kůže a že je nebaví obírat kosti umazané od omáčky, klidně kůži stáhnete a kuře vykostěte. Pak už nemůže nikdo nic namítat.

Příloha, jakou si přejete

Tradičně se kuře na paprice podává s nadýchaným houskovým knedlíkem. Stejně dobře ale chutná i s rýží, těstovinami, noky či kuskusem. Výhodou těchto příloh oproti knedlíkům je naprosto snadná a blesková příprava.

Aby se smetana nesrazila

Kamenem úrazu u lahodné smetanové omáčky je příliš zbrklé přilévání smetany do horké omáčky. Určitě je důležité nepoužívat smetanu rovnou z chladničky, ale nechat ji při pokojové teplotě ohřát, ideálně po dobu, co se vaří omáčka.

Potom přelijeme smetanu do většího hrnku a přidáme do ní několik lžic horké omáčky. Tím ji zahřejeme a můžeme pomalu přilévat do kastrolu. Přitom je ale důležité, aby se v tu chvíli omáčka nevařila. Teprve, když všechnu smetanu do omáčky vmícháme, můžeme ji zase za stálého míchání na kratší dobu přivést k mírnému varu.

Kuře na paprice

Potřebujeme: 1 celé kuře, 1 lžíci másla, 1 středně velkou cibuli, 1 lžíci sladké papriky, 250 ml smetany (33%), 1 lžíci polohrubé mouky, 1 lžíci rajčatového protlaku, sůl, 2 bobkové listy, několik kuliček pepře a nového koření, kuřecí vývar.

Postup: Kuře omyjeme a rozdělíme na osm kousků. Komu nechutná vařená kůže, může ji stáhnout, doporučujeme ji ale přesto nechat v omáčce vyvařit, dodá jí sílu. Ve větším kastrolu na másle osmahneme drobně nakrájenou cibulku, poprášíme ji paprikou a krátce orestujeme (dáváme pozor, aby paprika nezhnědla, byla by hořká). Na připravený základ položíme kousky kuřete a po všech stranách je osmahneme. Podlijeme vývarem nebo jen vodou, podle potřeby osolíme a přidáme koření. Zvolna zhruba hodinu vaříme.

Měkké porce masa vyjmeme z kastrolu a uložíme do tepla. Ve šťávě rozmícháme protlak, zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou a omáčku necháme přejít varem. Hotovou omáčku propasírujeme na kuře a podáváme.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články