Jak upéct kuře, aby bylo šťavnaté a s křupavou kůrčičkou

Jak upéct kuře, aby bylo šťavnaté a s křupavou kůrčičkou
Zdroj: Pixabay.com

Kuře k nedělnímu obědu představuje tradici danou sázkou na jistotu, že se nic nepokazí. Jenže i tohle zdánlivě jednoduché jídlo vyžaduje pár specifických kroků, které ho přiblíží až k samému vrcholu chuťové dokonalosti.

Jana Jánská
Jana Jánská 02. 08. 2020 12:00

Pečené kuře patří ke klasickým pokrmům, na kterých zdánlivě není co zkazit. Tedy až na to, že se může připálit, nedopéct, být tuhé… Jak tedy překonat nástrahy přípravy tohoto oblíbeného jídla?

Z dobrého chovu

K dobrému výsledku neodmyslitelně patří dobrý začátek. Dejte si proto pozor už při výběru kuřete. Z dobré farmy má obvykle chutnější maso, což se pochopitelně odrazí i na výsledné chuti po pečení. Takové kuře pak často stačí jenom osolit. Než se pustíte do práce, vyndejte je alespoň na půl hodiny z lednice a nechte temperovat při pokojové teplotě. Důvod je jednoduchý, maso se lépe propeče.

Svázané nohy

Příprava k pečení je jednoduchá. Kuře omyjte pod studenou vodou, nejenom po povrchu, ale i uvnitř. Po té je pečlivě osušte, zbytková voda totiž ráda prská a maso zbytečně rozmáčí. Osolte, na povrchu i uvnitř. Kuřata bývají často po pečení vysušená. Nezapomeňte proto konce stehýnek svázat silnějším provázkem. Díky tomu zůstane většina šťávy uvnitř a kuře tak bude šťavnatější.

Kdo maže, ten jede

Připravte si máslo, kterým vymažete pekáček. Nechte si část i na kuře. Abyste docílili větší šťavnatosti, nedávejte ho na kůži, ale pod ni. To znamená, že ji musíte nejdřív opatrně uvolnit od masa. Další chuťový rozměr mu dodá bylinkové máslo, které si vyrobíte i z domácích zdrojů.

Tanečky na ohni

Troubu předehřejte na 220 stupňů. Připravené kuře vložte do pekáčku, do kterého jste před tím umístili rošt, dobře poslouží i obyčejné špejle, prsní částí dolů. Jde o to, že pokud byste ho položili rovnou na dno pekáčku, při otáčení by se vám roztrhala kůže, která se zkrátka takto vždy přichytí. Jakmile je kuře v troubě, teplotu zmírněte na 200 stupňů a pečte asi 15 minut. Po té přilijte hrnek vody, zmírněte na 185 stupňů a nechte dalších 15 minut péci. Následně kuře obraťte a pokračujte v pečení další cca tři čtvrtě hodiny.

Nezapomeňte kuře podlévat výpekem, pokud nebudete mít dost šťávy, přilévejte jen velmi malé množství vody. Jakmile bude kuře hotové, vyndejte ho z trouby a nechte chvilku odpočinout. Bude se vám pak lépe krájet a zůstane šťavnatější.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články