Fit a krásnátestovánísoutěže

Jak na zdravé letní grilování: Rady a skvělé recepty výživové terapeutky

Jak na zdravé letní grilování: Rady a skvělé recepty výživové terapeutky
Zdroj: Pixabay
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Kdo by neměl rád letní grilování s přáteli a s ním spojené chvíle pohody a dobrého jídla. Pokud si ale hlídáte postavu, nejsou pro vás nezdravé pokrmy z grilu zrovna tou správnou volbou. Nebo snad ano? Přečtěte si rady výživové terapeutky, jak si užít grilování, i když si zrovna hlídáte štíhlou linii či zdravé stravování.

Tereza Endrštová 26. července 2020

Občasný příjem nezdravého jídla nevadí. Pravidelné letní grilování je už ale větším strašákem pro vaši štíhlou postavu. Jak si upravit grilované dobroty na míru, abyste se nemusela obávat o své zdraví i linii?

Nejraději grilujeme na dřevěném uhlí a v kruhu rodiny, ukázal průzkum
Mohlo by Vás zajímat:

Nejraději grilujeme na dřevěném uhlí a v kruhu rodiny, ukázal průzkum

Na uhlí grilujte pouze výjimečně, maso naložte až doma

Grilování na uhlí volte spíše výjimečně. Přeci jenom se do grilovaných pokrmů uvolňují rakovinotvorné látky,“ radí výživová terapeutka Johanka Šlapáková, a pokračuje: „Maso si nakládejte zásadně doma, nekupujte předem naložené polotovary. Dejte si pozor také na kupované koření, protože obsahuje mnoho soli. Koření si proto udělejte raději sami doma. Další možností je koupit i koření bez soli. Co se týče výběru, je nejvhodnější kuřecí maso, ryby, mleté hovězí a podobná méně tučná masa. Naopak se vyhýbejte příliš tučným masům, jako je krkovice, ale i klobásám, vuřtům a jiným uzeninám,“ vysvětluje zásady správného dochucování.

Zdravěji díky zelenině a vlastnímu dresinku

„Grilovat můžete i zeleninu, například grilovaná cuketa či paprika poskytují hotový gurmánský zážitek. Jako dresink si připravte bílý jogurt nebo zakysanou smetanu s libovolnými domácími sušenými bylinkami, česnekem, chilli, nebo jakkoliv vás to napadne. Opatrně ale zacházejte s přidáváním tuků, ty raději používejte minimálně,“ vysvětluje Johanka Šlapáková, s tím, že při přípravě domácího dresinku se vaší fantazii meze rozhodně nekladou.

Nevolnosti a žaludek na vodě? Zkuste šetřící dietu a bylinky, radí nutriční terapeutka
Mohlo by Vás zajímat:

Nevolnosti a žaludek na vodě? Zkuste šetřící dietu a bylinky, radí nutriční terapeutka

A co přílohy?

„Jako příloha je vhodné celozrnné pečivo. Co se týče alkoholu, tak namísto piva či jiného alkoholického nápoje, je lepší si připravit třeba vodu s mátou a citronem,“ říká nutriční terapeutka.

Tip redakce: Nemusíte se svých oblíbených alkoholických nápojů vzdát úplně. Můžete přátelům připravit třeba také light mojito bez třtinového cukru (stačí jím potřít pouze okraj sklenice) nebo vinný střik. Bílé víno totiž obecně patří mezi nejméně kalorické alkoholické nápoje. Takže když ho navíc naředíte vodou, bude váš drink odlehčenější.

Recept na domácí dresink

„Na domácí dresink budete potřebovat: 1 zakysanou smetanu, lžičku olivového oleje, medvědí česnek (podle chuti), trochu soli a pepře. Všechny suroviny spolu zamíchejte a máte hotovo. Takto připravený dresink je mnohem zdravější a více osvěžující než kupované dresinky na bázi majonézy,“ vysvětluje terapeutka.

Grilovací sezona: Recepty na tři dokonalé dipy, které dodají vašim steakům říz
Mohlo by Vás zajímat:

Grilovací sezona: Recepty na tři dokonalé dipy, které dodají vašim steakům říz

Recept na grilovanou rybu

„Pokud máte rádi ryby, můžete vyzkoušet recept na grilovaného kapra s libečkem a sušenou šunkou. Kapra vykuchejte, zbavte hlavy, ploutví a šupin. Namočte na pár hodin do mléka s utřeným česnekem. Poté omyjte a osušte. Rybu osolte, naplňte vnitřek cibulí, libečkem, sušenou šunkou a troškou másla. Zabalte do alobalu a grilujte na rozpáleném grilu,“ zakončuje Šlapáková tipem na rybí recept.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články

Zavří­t reklamu