Máta, jak ji neznáte: Vyléčí revma, v létě ochladí a může chutnat i po česneku

Máta se uplatní jak v kuchyni, tak v lékařství a prožít s ní můžete i alkoholovou noc.
Zdroj: Pixabay.com
Z máty se připravuje populární drink mojito.Pochutnat si můžete i na mátové zmrzlině.Zahřejete se naopak mátovým čajem.Skvěle se hodí na zdobení sladkých dezertů.+ 2 fotky+ 3 fotky

Není máta jako máta. Existuje několik druhů a každý má jinou vůni a chuť. Kromě jejích léčivých účinků se z ní připraví lahodné mojito a je i osvěžujícím doplňkem ve sklenici vody v parném létě.

Redaktor
Redaktor 03. 10. 2018 11:09

Máta, latinsky Mentha, patří do čeledi hluchavkovitých a dorůstá výšky až 80 centimetrů. Tato vytrvalá rostlinka s hranatými lodyhami má ráda sluníčko, ale zároveň je schopná přežít v teplotě až -28 °C.

Její hlavní složkou je mentol, který ve vás vyvolá pocit chladu. S tím se pojí znecitlivění, což je ideální při bolesti zubů, svědění nebo jiném podráždění kůže. Pomáhá při revma, nevolnosti, střevních potížích, ale zbaví vás i žlučníkových kamenů a uklidní nervy. Těm můžete dát odpočinout i v horké koupeli, do které si přidáte čerstvé mátové lístky. Z koupelny pak můžete vplout rovnou do ložnice – máta má totiž afrodiziakální účinky.




V kulinářství má máta různá upotřebení, záleží na její vůni a chuti. Do nápojů pro děti a dezertů jsou vhodné druhy s čokoládovým nebo ovocným aroma. Mají méně výraznou mentolovou chuť a například máta ananasová slouží i jako dekorace ke zdobení zákusků, a to díky svým zelenobílým lístkům. Mezi máty s ovocným aroma patří ještě hrušková a banánová. Obě zmíněné mají nízký obsah mentolu, a tudíž se hodí k přípravě moučníků.


Pro ty, kteří si naopak chuť mentolu rádi dopřejí, je ideální odrůda multimenta nebo máta švýcarská. V tymiánové mátě se snoubí vůně oregana, mentolu a tymiánu, díky čemuž je velmi populární v Severní Americe. Jako perličku na závěr nesmíme zapomenout zmínit česnekovou mátu, která doopravdy česnek připomíná. Připravte si z ní polévku nebo pomazánku a váš jazýček si bude libovat.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články