Ztracené vejce uvařené v potravinářské fólii. Jednoduchý trik pro začátečníky, jak si připravit skvělou snídani

Ztracené vejce uvařené v potravinářské fólii. Jednoduchý trik pro začátečníky, jak si připravit skvělou snídani
Zdroj: Pixabay.com
Základem pro ztracená vejce jsou čerstvá vajíčka, která zajistí, že se bílek správně ovine kolem žloutku. Z potravinářské fólie si nastříhejte čtverce, které můžete slabě pomazat olejem.  Na ně vyklepněte vejce, ideálně z co nejmenší vzdálenosti, aby se nesmísil žloutek s bílkem. Vejce opatrně zabalte do fólie tak, aby vám vznikl měšec. Výhodou u této metody je, že tak připravíte více vajec najednou. + 5 fotek+ 6 fotek

Asi žádná jiná vaječná úprava nemá tolik pojmenování. Ztracené vejce totiž bývá označováno také jako zastřené či pošírované. Aby toho nebylo málo, když k němu přidáte holandskou omáčku, rázem je z něj vejce Benedikt. Usnadněte si přípravu pomocí jednoduchého triku s potravinářskou fólií.

Jana Jánská
Jana Jánská 10. 04. 2020 11:03

Je to taková lahůdka, když z ničeho uděláte gastronomickou pochoutku, tedy samozřejmě v případě, že se vám celý proces povede. Na vyšší level pak pozvedne tousty, saláty a vynikající je třeba do polévek. A jak na ztracené neboli zastřené vejce?

Čerstvé je nejlepší

Základním předpokladem pro správně připravené zastřené či ztracené vejce je co nejčerstvější vajíčko. Důvod je jednoduchý, potřebujete, aby bílek byl pevný a podržel žloutek, který musí ve finále zůstat tekutý.

Pokud se vám tedy povedlo zajistit čerstvé suroviny, pusťte se do práce. Do malého kastrůlku nalijte vodu, nesolte, a přiveďte k varu, poté do ní vlijte lžíci octa. Vodou rychle míchejte, dokud v ní nevznikne vír. Do něj pak vlijte vajíčko, které jste si před tím rozklepli do hrnečku. Vír zajistí, aby bílek obalil žloutek. Jakmile bílek získá kompaktní tvar, poznáte ho podle bílé barvy, vypněte plotýnku pod kastrůlkem a nechte asi dvě minuty vejce dojít. Poté opatrně vyndejte děrovanou naběračkou a můžete servírovat.

Fólie pro nováčky

Bojíte se, že by se vám vejce rozprsklo v kastrůlku? Není nic jednoduššího, než si vypomoci potravinářskou fólií. A jak na to? Podle počtu vajec si z fólie vystřihněte čtverce. Potřete je olejem a vložte do mističky. Na fólii vlijte vajíčko, které jste si rozklepli do hrnečku. Poté fólii zavažte provázkem tak, aby vznikl měšec. Ten pomalu vložte do horké vody na cca 2 – 3 min. Jakmile je bílek kompaktní a žloutek se ukrývá uvnitř, můžete vyndat, odstranit fólii a podávat.

Vejce Benedikt

Tato úprava není nic jiného než zastřené vejce, které se ovšem přelije holandskou omáčkou, která se připravuje ze žloutků, másla, kvalitní plnotučné hořčice a pár kapek citronové šťávy. Recept na tuto úpravu pochází ze Spojených států a podle jedné legendy to prý měl být vyprošťovák z kocoviny pro jistého pana Benedikta. Je celkem jedno, čemu budete věřit, každopádně toust se šunkou či slaninou, na které trůní ztracené vejce přelité holandskou omáčkou, je doslova mana nebeská, která, podávaná k snídani, jak velí tradice, vám udělá den krásnější…

POSTUP KROK ZA KROKEM, JAK PŘIPRAVIT ZTRACENÉ VEJCE, NAJDETE V GALERII:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články