Bramborový guláš aneb Recept za pár kaček

Bramborový guláš aneb Recept za pár kaček
Zdroj: Albert ČR

Bramborový guláš patří k rychlovkám české kuchyně a obvykle bývá záchranným jídlem ve chvíli, kdy je ve spíži nebo v lednici téměř „vymeteno“. Další jeho výhodou je, že si ho můžete uzpůsobit podle vlastních chuťových preferencí. A jak vypadá recept na tenhle tradiční bramborový dlabanec?

Jana Jánská
Jana Jánská 24. 10. 2020 11:30

Pomiňme výživovou hodnotu bramborového guláše. Když totiž přidáme jeho další lidový název buřtguláš, je jasné, o čem nejspíš bude. Jedno se mu ale musí nechat, když se dobře okoření, je to pochoutka, kterou si jednou za čas určitě rádi dopřejí i všichni ti, kteří si obsah talíře jinak velmi hlídají...

Suroviny

Kvalitu tohoto jídla „za pár kaček“, případně rychlovky, vylepšíte kvalitními surovinami. Základ tvoří špekáčky, buřtguláš ale snese i jakoukoli jinou uzeninu. Takže pokud máte třeba v lednici párky a do ohřívané klasiky se vám nechce, klidně je použijte. Chuťově jiný rozměr mu dodá i ostřejší klobása. Nezapomeňte na mletou sladkou papriku, česnek, majoránku a samozřejmě nezbytné brambory.

Varianty

Bramborový guláš je velmi jednoduchý pokrm, který si řada lidí upravuje podle vlastní potřeby. Někdo vynechává uzeniny, ale připravuje ho pouze s bramborami a paprikový základ vylepší smetanou. Další přidává pálivou papriku, jiný se neobejde bez nakrájené mrkve. Dají se najít i recepty, ve kterých se místo uzenin používá mleté maso.

Recept na bramborový guláš

Budete potřebovat: 2 lžíce rostlinného oleje, 1 velkou cibuli, nakrájenou na jemno, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžičku pálivé mleté papriky (není nutná), půl lžičky kmínu, 2 stroužky česneku, nasekané na drobno, 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky, 1 lžíci hladké mouky na zahuštění, 200 g uzeniny, nakrájené na kolečka, sůl, pepř, majoránku

Postup: Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přisypte obě mleté papriky, kmín, nadrobno nasekaný česnek a krátce osmahněte. Pak zalijte litrem až litrem a půl vody a přidejte brambory, osolte a vařte, aby byly skoro měkké. Přidejte mouku rozmíchanou v troše studené vody a vařte dvacet minut. Pak přidejte párky nebo klobásy, dochuťte pepřem a špetkou majoránky a guláš ještě chvíli povařte.

zdroj receptu: www.albert.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články