Zelí, ať jsme celí! Tradiční levná superpotravina pomáhá proti nachlazení i s trávením

zelí
Zdroj: freepik.com
Rané zelí skladujte v chladničce a spotřebujte co nejdřív, než začnou listy ovadat. Pro dlouhodobé uskladnění vybírejte pěkné a velké hlávky o hmotnosti alespoň 2 kg. Skladujte ve studeném, ale nezamrzajícím sklepě, kde se teplota pohybuje kolem 0 °C a vlhkost je kolem 95 %. Kdo by neznal salát Coleslaw, asi nejznámější způsob úpravy čerstvého zelí. Stačí vám jen jedna menší hlávka zelí, trochu strouhané mrkve, drobně pokrájená cibulka a trochu strouhaného celeru, pak už jenom zbývá zjemnit kysanou smetanou a dochutit.Syrové kysané zelí obsahuje mikroorganismy prospěšné flóře v trávicím traktu. Proto se tradičně používá jako prostředek zlepšující trávení a chránící střeva. Zelí je cenný zdroj vlákniny, vápníku, hořčíku a draslíku, ale obsahuje také nejrůznější vitamíny. Sto gramů zelí má jenom 25 kalorií a jednoznačně představuje jeden z nejzdravějších druhů sezónní zeleniny. Do jídelníčku bychom ho měli zařazovat alespoň jednou týdně.  + 3 fotky+ 4 fotky

Na polích a zahrádkách teď dozrávají krásné kulaté hlávky zelí. K dostání je i na trhu doslova za pár korun. Neváhejte, nakupujte a krouhejte. V zimě vám organismus poděkuje za vydatnou dávku vitamínu C i vlákniny.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 22. 09. 2020 12:00

Stále slýcháme o úžasných superpotravinách, bez kterých náš život nikdy nebude dokonalý. Sháníme peruánskou Lucumu a Camu Camu, a přitom nám na zahrádce může vyrůst poctivá česká superpotravina - zelí. Hlávkové zelí je stará zelenina. která se pěstuje už tisíce let. Starověké národy si byly dobře vědomi jeho účinků a konzumovaly ho v hojném množství.

Vybírejte pečlivě

Snažte se vybírat co nejsvěžejší a nepoškozené hlávky. Před spotřebou vnější listy oloupejte a teprve potom krouhejte. Jestliže chcete použít zelí celé, přesvědčte se, že zelenina byla jen organicky hnojená a neošetřovaná. Jinak byste si pochutnávali i na zbytcích chemických postřiků.

Rané zelí skladujte v chladničce a spotřebujte co nejdřív, než začnou listy ovadat. Pro dlouhodobé uskladnění vybírejte pěkné a velké hlávky o hmotnosti alespoň 2 kg. Skladujte ve studeném, ale nezamrzajícím sklepě, kde se teplota pohybuje kolem 0 °C a vlhkost je kolem 95 %.

Zásobárna zdraví

Syrové zelí je dobrý zdroj kyseliny listové a u žen plánujících těhotenství snižuje hojnost tepelně neupraveného a nekysaného zelí pravděpodobnost rozštěpu páteře u plodu.

Syrové kysané zelí obsahuje mikroorganismy prospěšné flóře v trávicím traktu. Proto se zelí tradičně používá jako prostředek zlepšující trávení a chránící střeva.

Kudy se valí, tudy prospívají

Z výzkumů vyplývá, že zelí, patřící mezi košťáloviny, má vynikající účinky na zdraví. Syrové i kysané je skvělý zdroj vitamínů, minerálů i vlákniny. Může omezovat riziko nádorových onemocnění, zvlášť rakovinou žaludku, tlustého střeva, plic a kůže. Antioxidanty obsažené v zelí snižují možnost onemocnění infarktem i mrtvicí a působí preventivně proti šedému zákalu. Zelí také urychluje hojení vředů a upravuje trávení.

Dopřávejte si zelí co nejčastěji

Vašemu zdraví prospěje už jedna jediná porce zelí týdně a je jedno, jestli bude syrové, vařené nebo kysané. Ale úplné ochrany dosáhnete při 2 až 3 porcích týdně.

Syrové zelí obsahuje nejvíc živin, zvlášť kyseliny listové a antioxidantů. Kysané zelí má mnohem víc vitamínů C, B9 a K než syrové. Tepelně upravené zelí ztrácí až polovinu základních výživových hodnot.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články