Pečený bůček aneb Když v jednoduchosti je krása

Pečený bůček aneb Když v jednoduchosti je krása
Zdroj: Pixabay.com

Recept na pečený bůček patří k české klasice. Zastánci zdravé výživy by ho asi nejraději vymazali z kuchařek, ale když se povede, je to lahůdka, kterou si užijete jak za tepla, tak za studena. Proč si tedy jednou za čas nedopřát pořádně mastná ústa...

Jana Jánská
Jana Jánská 09. 08. 2020 12:00

Pečený bůček sice obsazuje vrchní příčky v oblíbenosti, ale protože ho přece jenom neděláme pravidelně, pojďme si ho alespoň jednou za čas pořádně užít.

S kostí nebo bez

To je trochu otázka. Bůček s kostí má totiž silnější chuť. Na druhou stranu se s ním o něco hůř pracuje. Kosti ale můžete využít k tomu, že jimi podložíte maso, aby se ve spodní části nepřipalovalo. Stejně dobře vám ale poslouží i rošt.

Nařezat, nasolit

Pečený bůček vyžaduje před pečením zcela jednoduchou úpravu. A sice je třeba ho nasolit a naříznout kůži. Někdo to dělá podélně a napříč, aby při pečení vznikly na kůži kostky, někdo řeže jenom podél. To je snadnější a výsledný efekt na upečené kůži pak vypadá lépe. Kromě soli můžete bůček ještě posypat trochou kmínu, který mu dodá specifickou chuť.

Práce v troubě

Bůček se dá péct takzvaně na sucho. V praxi to znamená, že ho nebudete podlévat, ale pouze přelévat pouze vypečeným tukem. Takto pečené maso není ani v nejmenším nasáklé vodou, takže má mnohem koncentrovanější chuť a krásnou barvu. Vadou na kráse snad je pouze fakt, že ho musíte hlídat a opravdu často přelévat, aby se nespálilo.

Pokud se vám tedy nechce kolem trouby přecházet, i když ta vůně vám stejně nedá, nechte bůček přibližně dvacet minut při dvě stě stupních tzv. vypéct. Podle množství tuku pak maso podlejte horkou vodou. Stačit bude malá sklenička. Jednak nechcete, aby se maso zespoda vařilo a za druhé voda hodně rozředí výpek, který pak ztrácí typickou chuť. Raději tedy na maso občas mrkněte a v případě potřeby dolijte další trochou vody.

Čas je pán

Dopřejte bůčku dostatek času a on se vám za to odmění masem, které si téměř namažete na chleba, jak bude měkké. V ideálních třech hodinách při sto padesáti stupních ze sebe dostane tuk, čímž i napomůže změknutí masa. Čas od času ho choďte podlévat tím, co najdete na dně pekáčku. A stejně jako jste bůčku věnovali více pozornosti na začátku, hlídejte ho i poslední půl hodinu.

Jakmile maso vyndáte z trouby, dejte mu alespoň pět minut čas, aby si odpočinulo a zatáhlo se. Bude se vám pak lépe krájet.

Tipy redakce:

Bůček můžete péci na cibuli, případně ho po cca 20 minutách potřít česnekem. Dá se rovněž nakládat den dopředu a různě upravovat. Podává se s knedlíky, brambory, vynikající je studený s okurkou.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články